Kruševac - Društvo - B92 Lokal

Otvoren "Job info centar" u Kruševcu – evo kome je namenjen

Job info centar, namenjen podršci mladima pri izboru školovanja i karijere, ali i poslodavcima pri pronalaženju odgovarajućih kadrova, otvoren je u kruševačkom Edukativnom centru, u okviru programa "Znanjem do posla".

Izvor: Beta Kruševac
Podeli
Foto: KSCHiLI / Shutterstock.com
Foto: KSCHiLI / Shutterstock.com

Taj program se uz podršku Vlade Švajcarske i Vlade Srbije sprovodi sa ciljem podizanja nivoa zapošljivosti mladih.

Mladi u Job infor centru mogu da dobiju sve informacije o tržištu rada, karijernim mogućnostima, o svemu što je potrebno na putu od školovanja do prvog zaposlenja, a novi prostor treba da doprinese nastavku još intenzivnije saradnje sa školama, kompanijama i ostalim korisnicima iz Rasinskog okruga.

"Ovo je odličan primer kako mladima pokazati put do onih znanja i veština koje su potrebne na tržištu rada, ali i kako kompanijama iz ovog regiona pomoći da dođu do kvalitetnog kadra koji im je potreban", rekao je direktor programa "Znanjem do posla" u Srbiji Oliver Štrajt.

On je podsetio da je tokom prethodnih sedam godina sprovođenja projekta u Srbiji 1.600 mladih prošlo kroz obuke na radnom mestu, a čak 72 odsto njih došlo do svog prvog posla, te da je 23.000 mladih obuhvaćeno nekom od usluga karijernog vođenja i savetovanja.

Podsetivši da je samo tokom prošle godine u Rasinskom okrugu neku od usluga karijernog vođenja i savetovanja koristilo više od 1.500 mladih, izvršna direktorka lokalne partnerske organizacije, Edukativnog centra, Violeta Stevović, kazala je da je vizija programa da svaka mlada osoba dobije stručnu podršku u biranju karijere i onoga čime će se baviti, jer je tržište rada veoma mobilno i promenljivo i bez te stručne podrške je lako zalutati.

Napomenula je da se karijerni savetnici, takođe, konstantno usavršavaju, uvode nove alate i modele rada sa mladima. Kao jedan od primera navela je korišćenje popularnih WR naočara uz koje mladi mogu u virtuelnoj realnosti da vide kako izgleda obavljati određeni posao, poput posla zavarivača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.