U Kragujevcu postavljena mesta za prikupljanje specifičnog otpada VIDEO

Stručnjaci već dugo upozoravaju na opasnosti od odlaganja istrošenih baterija i pregorelih sijalica uz mešani komunalni otpad.

Izvor: B92

Utorak, 25.01.2022.

15:35

U Kragujevcu postavljena mesta za prikupljanje specifičnog otpada VIDEO
Foto: Screenshot/Prva TV

Zato su, posle Beograda, i u Kragujevcu nedavno postavljena posebno obeležena mesta za prikupljanje ovog specifičnog otpada.

Prema nekim podacima, tek svaki stoti stanovnik Srbije na pravilan način odlaže istrošene baterije i pregorele sijalice.

Kao pokušaj da se promeni takvo stanje, na sedam mesta u Kragujevcu postavljeni su specijalizovani kontejneri.

"Građanima je na ovaj način omogućeno na više mesta u gradu da na paravi način odlažu sijalice i baterije"; kaže za TV Prva Dragan Marinković, iz Služba za zaštitu životne sredine – Kragujevac.

Nepostojanje specijalizovanih mesta za odlaganje i prikupljanje samo je vrh ledenog brega. U Srbiji, naime, retki su reciklažni centri za preradu sijalica, a postrojenja za reciklažu istrošenih baterija uopšte nema.

"Baterije se izvoze u zemlje zapadne Evrope, to je jedino što trenutno možemo da uradimo", objašnjava Marija Pinevi, iz E-reciklaža iz Beograda.

Opširnije u video-prilogu TV Prva:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: