Kragujevac - Društvo - B92 Lokal

Svakog dana se vakciniše oko 100 Kragujevčana - uglavnom trećom dozom

Na punktu za vakcinaciju u Kragujevcu od početka godine nije bilo gužvi. Dnevno se vakciniše oko stotinak Kragujevčana, ali kako kažu u Domu zdravlja uglavnom se radi o osobama koje primaju treću dozu vakcine protiv kovida 19.

Izvor: pressek.rs Kragujevac
Podeli
Ilustracija: BaLL LunLa/Shutterstock
Ilustracija: BaLL LunLa/Shutterstock

Iz Instituta za javno zdravlje Kragujevac upućuju apel da je vakcinacija ključna zdravstvena usluga u borbi protiv koronavirusa.

"Ona ne štiti od zaraze, ali štiti od teških formi bolesti, a sa adekvatnim obuhvatom vakcinacije sprečićemo pojavu novih sojeva virusa", kažu u Institutu za Pressek.

Podaci ove ustanove pokazuju da je u periodu od 1. do 17. januara vakcinisano 1.889 Kragujevčana. Prvom dozom vakcine protiv kovida 19 u ovom periodu vakcinisano je 284 građana Kragujevca, drugom 523, dok je treću dozu primilo 1.082.

Danijela Pavlović, PR Doma zdravlja Kragujevac, savetuje da bi oni koji do sada nisu primili vakcinu svakako trebalo da je prime ukoliko su zdravi, nemaju nikave simptome kovida i nisu prethodnih dana bili u kontaktu sa osobama koje su zaražene koronavirusom.

Od početka vakcinacije do danas prvom dozom vakcine protiv kovida 19 vakcinisano je 88.344 Kragujevčana, odnosno 50 odsto. Drugu dozu primilo je 85.952, dok je trećom dozom vakcinisana 49.461 osoba, odnosno 27,99 odsto ukupnog stanovništva grada na Lepenici.

Inače, prema najnovijem stručnom uputstvu Ministarstva zdravlja vakcinacija trećom dozom osobama starijim od 18 godina preporučuje se najmanje 3 meseca nakon primanja druge doze vakcine bilo kog proizvođača.

Buster, odnosno treća doza, za sada se ne primenjuje kod zdrave dece mlađe od 18 godina. Inače, deca starija od 12 godina mogu se vakcinisati fajzer i moderna vakcinama. Starijima od 18 su dostupne sinofarm vakcina, astra zeneka, fajzer, moderna i sputnjik v.

Vakcinacija u Kragujevcu se obavlja na punktu u ulici Božane Prpić u naselju Erdoglija. Zainteresovani građani na ovom punktu mogu da prime prvu, drugu i treću dopunsku dozu vakcine bilo kog proizvođača, bez prethodnog prijavljivanja, odnosno zakazivanja. Punkt je radnim danima otvoren od 8 do 20 sati, a vikendom od 8 do 18 sati.

Pored ovog punkta, vakcinacija prvom dozom kineske sinofarm vakcine, obavlja se i dalje u svim ambulantama kragujevačkog Doma zdravlja.

Prema poslednjem izveštaju Instituta za javno zdravlje Kragujevac, od 1.428 testiranih u utorak, 17. januara, 700 Kragujevčana bilo je pozitivno na korona virus. Zbog velikog broja pacijenata koji se javljaju sa simptomima zaraze korona virusom, od 17. januara otvorena je i treća kovid ambulanta - koja se nalazi u Ambulanti broj 1.

Pored toga, Kragujevčani koji imaju simptome se mogu javiti i kovid ambulantama u ATD-u i Zastavinoj ambulanti.

U Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac na lečenju su 83 pacijenata obolelih od kovida 19, a 6 su na respiratoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.