Noć uoči otvaranja: Pogledajte kako je sinoć izgledao spomenik Stefanu Nemanji iz vazduha VIDEO

Sve je spremno za svečano otvaranje rekonstruisanog Savskog trga.

Izvor: Tanjug, B92, TV Prva

Utorak, 26.01.2021.

18:17

Noć uoči otvaranja: Pogledajte kako je sinoć izgledao spomenik Stefanu Nemanji iz vazduha VIDEO
Foto: Printskrin/Tanjug

21. vek i modernizacija čini se doneli su i mišljenje da sve što je staro treba da se zaboravi pa tako i istorija. Srbi kao jedan od najstarijih evropskih naroda imaju i te kako bogatu baštinu a upravo rekonstruisani Savski trg približiće i Beograđanima i turistima srpsku srednjovekovnu istoriju. Spoj modernizma i istorije ali i uređene zelene površne sutra će zablistati punim sjajem. Svakako da je glavna atrakcija trga spomenik Stefanu Nemanji.

Osam vekova trebalo je da prođe da bi osnivač srpske države, dobio spomenik. Vladavina Stefana Nemanje, rodonačelnika dinastije Nemanjića u istoriji je zabeležena kao prelomni period. Dvadeset i tri metra visok, 80 tona težak, veličanstveni spomenik pozicioniran je ispred nekadašnje železničke stanice, u centralnom delu novog gradskog trga.

Trg je rekonstruisan prema ideji španskih arhitekata. Dominira monumentalni spomenik Stefanu Nemanji, delo cenjenog ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova. Nema klasičan postament već Stefan Nemanja stoji na razbijenom vizantijskom šlemu koji je, zapravo, čitava mala "istorijska učionica". Reljefi iscrtani na unutrašnjosti šlema predstavljaju delove iz života srpskog vladara i istorijat srpskog naroda. Izrađeni su istom tehnikom kao freske u Hramu Svetog Save.

Plato površine 32.000 metara kvadratnih predstavljaće najsavremeniji otvoreni prostor u glavnom gradu, kome pripada i rekonstruisana železnička stanica, koja će postati muzej istorije srbije. i Zgradi pošte vraća se stari sjaj koji će se u potpunosti uklopiti u novi izgled trga.

Srpska istorija, kultura i sećanje na neke davne dane Beograda i najsavremenije šetalište - sve na jednom mestu koje će biti još jedan centar i mesto okupljanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: