"Metro - najveći infrastrukturni projekat u Srbiji"; "Beograd će biti potpuno drugačiji grad"

"U proteklih devet godina mnogo toga dobrog urađeno je u Beogradu. Kada uporedimo srpsku prestonicu 2013. godine i danas, vidimo da to nije isti grad i da je sada mnogo bolji za ljude", izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Izvor: B92

Četvrtak, 16.06.2022.

10:49

Foto: TANJUG/ PREDRAG MITIC/bs

"Najponosniji sam na realizaciju projekta izgradnje metroa. To je bez sumnje najveći infrastrukturni projekat koji se radi u Srbiji. Kada 2028. godine budemo završili prvu liniju, a dve godine kasnije i drugu, Beograd će biti potpuno drugačiji grad", kazao je Vesić za RTS.

On je precizirao da su predviđena 42 kilometra metro linija i da će sistem BG voza imati 237 kilometara što rekonstruisanih, što novih linija, prenosi Beoinfo.

"Povezaćemo sve prigradske opštine BG vozom, od Surčina, preko Obrenovca, Lazarevca do Mladenovca. Stanovnici tih naselja će u špicu imati vezu sa centrom Beograda na svakih 10 do 12 minuta, a van špica na 45 minuta, što potpuno menja kvalitet života ljudi u tim naseljima", rekao je Vesić.

Vesić je istakao da je posebno srećan što danas u Beogradu ima skoro 80.000 dece koja idu u vrtiće, dok je 2013. godine taj broj iznosio nešto više od 57.000 mališana.

"Trenutno smo završili, završavamo ili projektujemo vrtiće, pa krećemo da radimo ukupno 24 vrtića. Sa tim novim vrtićima nećemo više imati liste čekanja. Pre desetak godina, na listama je bilo i po 17.000 dece, a to što smo uključili i privatne vrtiće u naš sistem pomoglo je da smanjimo liste. Veoma je važno za roditelje da znaju da žive u gradu gde svoje mesto u vrtiću ima 75 odsto dece. Toga nema ni u Beču, Londonu i niti u nekim mnogo razvijenijim gradovima od Beograda", rekao je Vesić.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je prosečna plata u prestonici 838 evra, dok je 2013. godine iznosila 479 evra.

"Kada prosečna plata u Srbiji bude rasla, kako je predsednik Vučić najavio, prosečna plata u Beogradu iznosiće više od 900 evra. To znači da ćemo 2030. godine imati prosečnu platu 200.000 dinara, što je veoma važno za podizanje standarda građana", naveo je zamenik gradonačelnika.

Vesić je istakao da je smanjena nezaposlenost koja trenutno iznosi oko osam odsto, a bila je negde oko 18 procenata, što je još jedan dokaz da se Beograd razvija.

On je podsetio da je planirano da se uradi više mostova.

"Prvi je Most na Adi Huji za koji je Grad Beograd završio projekte i trenutno sa Vladom Republike Srbije traži partnera. Kada se most završi, dobićemo unutrašnju obilaznicu koja će omogućiti da rekonstruišemo i Pančevački most. Tako ćemo na Dunavu imati tri mosta, Pupinov, Pančevački i Most na Adi Huji. Do marta sledeće godine biće završena i cela poluobilaznica do Bubanj potoka. Sada nas čeka taj poslednji deo posla, spajanje Bubanj potoka i Pančeva, gde se gradi veliki drumsko-železnički most koji će biti četvrti most na Dunavu kod Vinče i koji će potpuno izmestiti železnički saobraćaj iz Beograda i omogućiti da zaista imamo pravu obilaznicu. Pored toga, radiće se i most u funkciji BG voza između Surčina i Obrenovca, novi Savski most, koji će imati četiri trake i posebne tramvajske trake. Taj most će biti propusniji, rasteretiće Gazelu i Brankov most i ići će pravo u tunel koji će se nalaziti kod Ekonomskog fakulteta i koji će se završavati skoro do Pančevačkog mosta u Bulevaru despota Stefana. Taj projekat će rasteretiti saobraćaj u centru grada za oko 12 odsto, a zagađenje će biti smanjeno za desetak odsto. Beograd se razvija, trenutno se gradi skoro dva miliona kvadrata, i predstavlja motor razvoja Srbije", istakao je Vesić.

On je podsetio da je u gradu obnovljeno više od 500 fasada i da su načinjeni veliki koraci kada je u pitanju zaštita od buke.

Govoreći o planovima i projektima koji čekaju novog gradonačelnika, Vesić je istakao da je na prvom mestu metro.

"Iako je to republički posao, izgradnja metroa mora da se nastavi, kao i kupovina autobusa. U poslednje četiri godine smo kupili 451 autobus, a sad stiže i novih sto autobusa na prirodan gas. Plan je da se svake godine kupuje novih sto autobusa, što je i obaveza za one koji će o tome da nastave da vode računa", rekao je Vesić.

On je podsetio da je pripremljen tender za kupovinu novih tramvaja.

"Beograd mora da kupi oko 110 novih tramvaja. Bio je tender i za kupovinu 80 trolejbusa, koji mora da se ponovi. Tender za trolejbuse, koji je proletos bio raspisan, propao je i sada očekujemo novi. To su stvari koje Beograd treba da uradi kako bi dočekao spremno izgradnju metroa", poručio je Vesić.

Prema njegovim rečima, nastavak finansijske konsolidacije je takođe važan.

"Beograd je 2013. godine bio zadužen 1,2 milijarde evra, a budžet je bio manji od 600 miliona evra, dok je danas budžet nešto veći od 1,3 milijarde evra, a zaduženje krajem prošle godine oko 280 miliona evra. Mora da se nastavi sa finansijskom konsolidacijom i da se strogo kontroliše rad javnih preduzeća, kako bi ona služila građanima", zaključio je Vesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: