Beograd - Društvo - B92 Lokal

Kakva je situacija u Čukaričkom rukavcu? VIDEO

Miris pokvarenih jaja u Čukaričkom rukavcu više nije neobična pojava za naše sugrađane koji se nađu u blizini. Po kvalitetu, voda koja se nalazi u rukavcu je u petoj, najgoroj kategoriji. Kakva je trenutna situacija?

Izvor: B92, TV Prva Beograd
Podeli
Foto: Printskrin, TV Prva
Foto: Printskrin, TV Prva

"Problem u Čukaričkom rukavcu jeste opterećenje otpadnim vodama, kako industrijskim, tako i komunalnim. Agencija za zaštitu životne sredine, pored toga što prati kvalitet vode na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Uredbom o ispitivanju stanja kvaliteta voda, takođe radi i vanredno ispitivanje voda i to je urađeno i u slučaju Čukaričkog rukavca, kada je urađeno i uzorkovanje i analiza vode, 9. aprila 2021. godine", rekla je za TV Prva dr Tamara Važić iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Na osnovu rezultata analize je pokazano da ova voda zapravo ima dosta nisku koncentraciju rastvorenog kiseonika, visoku koncentraciju amonijaka, koji je inače i toksičan, i visoku koncentraciju ortofosfata (to su jedinjenja koja ukazuju na veliko organsko opterećenje).

"S tim u vezi, procenjeno je da ova voda pripada petoj klasi kvaliteta, što znači da ona ne može da se koristi ni za jednu namenu i definitivno treba da se radi na problemu prečišćavanja otpadnih voda", istakla je dr Važić.

Koliko je bezbedno da, na primer, veslači treniraju ovde?

"S obzirom na to da voda pripada petoj klasi, svakako nije preporučljivo, ali problem jeste rešiv", navodi dr Važić.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 481 idi na stranu