Ljubimac na B92.net

Njihova priča je prava priča o ljubavi i odanosti / FOTO / VIDEO

Mužjak rode svake godine preleti hiljade kilometara kako bi se vratio svojoj partnerki koja zbog povrede ne može sa njim. To je priča je to o Malenoj i Klepetanu, rodama iz Hrvatske, koja govori o ljubavi i odanosti suprotnim svim izgledima, piše agencija Frans pres.

Izvor: Hina/AFP
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Krajem marta Klepetan se 16. godinu zaredom vratio u hrvatsko selo Brodski Varoš, prethodno napustivši svoje zimsko boravište na jugu Afrike. Tamo se ponovo sastao sa ljubavlju svoga života, belom rodom Malenom, sa kojom je dobio već 62 potomka.

Zbog ljubavi na daljinu i vernosti, dve rode su u Hrvatskoj pravi "selebritiji", piše AFP.

Penzionisani domar lokalne škole Stjepan Vokić, 71-godišnji udovac, prihvatio je Malenu 1993. godine, nakon što ju je pronašao pokraj bare ranjenu lovačkim mecima.

Malena zime provodi u smeštaju koju Vokić naziva "improviziovanom Afrikom", sa gnezdom, grejanjem i akvarijumom.

Svakog proleća Vokić joj sagradi veliko gnezdo na krovu, kako bi imala gde da dočeka Klepetana. A on će, do početka avgusta, svoje novo potomstvo naučiti da leti i onda zajedno sa njima krenuti prema jugu Afrike.

Malena će tada ostati sama sa Vokićem koji će je kupati i mazati joj noge kremama, da se ne bi osušile, jer je daleko od svog vlažnog staništa.

"Vodim je u ribolov, pošto ne mogu da je vodim u Afriku. Čak i televiziju gledamo zajedno", rekao je Vokić za AFP.

"Da sam je ostavio ranjenu, pojele bi je lisice. Ali sam joj promenio sudbinu i sada sam odgovoran za njen život", objašnjava on.

Klepetan nosi ogrlicu za praćenje. Njegovo zimsko odredište je negde blizu Kejp Tauna, oko 14.500 kilometara daleko od Malene. A do tamo mu je potrebno nešto više od mesec dana leta.

U Hrvatskoj živi oko 1.500 parova belih roda. Čigoč, selo u središtu te zemlje, proglašeno je 1994. prvim evropskim selom roda, napominje AFP. Tamo se dvestotinak roda gnezdi na krovovima i vrhovima uličnih svetiljki, a u selu ih je duplo više nego stanovnika.

Vesti

Prvomajska izložba pasa u Vranju

U gradskom parku u Vranju 1. maja će biti održana jednodnevna Međunarodna izložba pasa na kojoj je učešće prijavilo više od 300 vlasnika pasa različitih rasa iz 23 zemlje Evrope, kao i sa Tajlanda i iz Indije, saopštila je danas gradska uprava u Vranju.

Vesti ponedeljak 30.04. 17:40 Komentara: 1

Psi koji se boje mačaka /VIDEO

Poznato je da psi i mačke nisu neki prijatelji, ima izuzetaka, ali mnogima je čudno kada čuju da se psi boje mačke. Zaista ima takvih pasa. Načini na koje reaguju kada se nađu u njihovoj blizini su različiti. Ovaj video-snimak nasmejao je mnoge, možda će i vas. Pogledajte.

Vesti nedelja 29.04. 08:40 Komentara: 13

Pronašao je zaglavljenog ptića, usledio je dirljiv susret /VIDEO

Iz žbuna je dopiralo pijukanje. Kada je ovaj muškarac prišao, pronašao je ptića zaglavljenog u cevi za kojim su tragali njegovi mama i tata. Trenutak njihovog ponovnog susreta dirnuo je ovog spasioca, koji je podelio snimak, ali i mnoge korisnike društvenih mreža. Zabrinuti roditelji ponovo su bili sa svojim ptićem.

Vesti subota 28.04. 21:55 Komentara: 3
strana 1 od 44 idi na stranu