Danas je Dan pasa vodiča

Predsednica Saveza udruženja slepih "Beli štap" Vesna Nestorović najavila je danas, povodom Svetskog dana pasa vodiča, akciju za prikupljanje sredstava slanjem SMS poruke na broj 4183, po ceni od 100 dinara, za kupovinu prvog psa vodiča za slepe i školovanje onih koji će te pse obučavti.

Izvor: B92

Sreda, 30.04.2014.

16:26

Default images

Akcija će trajati do 30. oktobra.

"Mi smo zemlja koja još nema svog prvog psa vodiča i kupićemo ga zajedno. Do 30. oktobra smo u akciji i ta stredstva ćemo upotrebiti za kupovinu jednog psa, a preostala sredstava će biti usmerena za školovanje i obrazovanje mladih instruktora u Sloveniji", rekla je Nestorović na konferencija za novinare, nakon koje je bila organizovana javna simulacija sa povezom preko očiju i sa šetnjom sa kućnim ljubimcima.

Sredstva koja je neophodno prikupiti za kupovimu psa, njegov boravak u porodici za socijalizaciju i kasnije školovanje instruktora je oko 25.000 evra, naglasila je Nestorović, istakavši da se mnogi, kada to čuju, "hvataju za glavu i kažu kako je to mnogo novca".

"Do sada smo prikupili 13.000 evra, još 5.000 smo prikupili u saradnji sa Fondacijom Trag. Cena jednog psa, koji je star oko osam nedelja, iznosi oko 2.500 evra, dresiranje, nakon godinu dana socijalizatorske porodice i dresura je oko 10.000 evra, a ukupna cena obučenog psa je oko 25.000 evra", rekla je ona.

U promociju akcije prikupljanja novca za nabavku prvog psa vodiča za slepe uključen je i baletski igrač i voditelj šou programa "Ples sa zvezdama" Aleksa Jelić, koji je konferenicji za novinare prisustvovao sa svojim psom.

"Mislim da 30. april treba da bude dan kad će svi buti humani i poslati taj sms i tako omogućiti da se ove godine kupiti prvi pas, što će opet otvoriti dolaske mnogih drugih dobrih kuca koje će pomagati ljudima", rekao ja Jelić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

14 h

Podeli: