Nakon Desanke Maksimović, novi problemi: Gde je Sveti Sava? VIDEO

Reformom obrazovnog sistema sadržaji u nekim predmetima su skraćeni, jer se došlo do zaključka da su pretrpani nastavnim jedinicama, a prethodnih dana priča se da je Sveti Sava izbačen iz nastavnog programa za srednje i osnovne škole.

Kultura

Izvor: B92, Prva Televizija

Petak, 30.04.2021.

11:02

Nakon Desanke Maksimović, novi problemi: Gde je Sveti Sava? VIDEO
Foto:Printscreen/Prva televizija

Pretpostavka da se gradivo o Svetom Savi u šestom razredu uči izborno, a da ga u osmom nema - uopšte nije tačna, potvrdila je za "Jutro na Prvoj" Nataša Anđelković iz Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

"Komisije koje rade te predloge programa imaju pred sobom strategije i standarde, nije tačno da je Sveti Sava izbačen, informacija je potpuno netačna", izjavila je Nataša Anđelković.

Velika srpska pesnikinja više se ne nalazi u programu za srednje škole

"Nalazi se u svim razredima, od prvog do osmog, u petom razredu se obrađuju Narodne pesme Sveti Sava, u šestom se obrađuje pesma Vojislava Ilića 'Sveti Sava', u sedmom razredu je veliki deo posvećen Svetom Savi i tu se rade narodna predanja i legende, priče i deo iz žitija i rade se savremeni pesnici o Svetom Savi - Matija Bećković i drugi, u osmom se obrađuje u okviru programa koji se bavi istorijom jezika, pismenosti, u šestom nije izborno, data je pesma "Gračanica" od Desanke Maksimović i 'Sveti Sava' od Vojislava Ilića", navela je Nataša Anđelković, pa dodala:

"Reformom obrazovanja se dogodilo da se određeni sadržaj u nekoj meri skrati, jer su neki programi pretrpani nastavnim jedinicama." "Ishodovni proces obrazovanja, koji naš obrazovni sistem trenutno primenjuje, obuhvata šta na kraju ciklusa učenik treba sve da zna, a profesor treba po tome da se ravna. Ono što je menjano u programima jeste da se daje mnogo veća sloboda nastavnicima u realizovanju nastave", izjavila je Nataša Anđelković i zaključila da je problem u tome što ne postoji Nacionalni kanon.

Slučaj isključenja Desanke Maksimović iz programa: "Ministar je odobrio tu odluku" VIDEO

Književnik i profesor Slobodan Vladušić je izjavio da je vrlo iznenađen rečenicom da ne postoji kanon nacionalne književnosti. Njegove tvrdnje su suprotne i to objašnjava time da se u osnovnim i srednjim školama taj kanon na neki način menja i ne prati ono što se radi na fakultetima.

"Srpska književnost se na fakultetima posmatra u kontekstu evropske književnosti, a problem je što se u planu i programu za osnovne i srednje škole daje prednost evropskoj književnosti i kada tako postavite stvari, dolazite do toga da birate između sadržaja koji imaju nacionalnu tematiku i sadržaja koji imaju evropsku tematiku", izjavio je Vladušić.

Ishod predmeta srpski jezik i ono što ima za cilj dalje je komentarisao književnik Slobodan Vladušić, zajedno sa Natašom Anđelković, što možete pogledati u video-materijalu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

18 h

Podeli: