Preminuo operski pevač Velizar Maksimović

Dugogodišnji član Opere Narodnog pozorišta u Beogradu bas Velizar Maksa Maksimović preminuo je u 85. godini života i biće sahranjen sutra na Novom groblju, saopštio je danas Nacionalni teatar.

Izvor: Tanjug
Podeli
foto: Narodno pozorište Beograd
foto: Narodno pozorište Beograd

Maksimović, rođen 1933. godine u Badovincima, u Mačvi, tokom karijere ostvario je veoma zapažene uloge, naročito u ostvarenjima italijanskog repertoara, od kojih se posebno izdvaja Žorž Žermon, u Verdijevoj "Travijati", sa 132 nastupa.

Publika ga pamti i kao Grofa Lunu u „Trubaduru“, Rigoleta u „Rigoletu“, Amonasra u „Aidi“, Figara u „Seviljskom berberinu“, Belkorea u „Ljubavnom napitku“, Tonija u „Pajacima“…

Pevao je i u predstavama „Faust“, „Karmen“, „Španski rat“, „Julije Cezar“, „Čarobna frula“, „Karmina burana“, „Boris Godunov“, „Pikova dama“, „Ivan Grozni“, „Kaća Kabanova“, „Prodana nevesta“, „Koštana“, „Ero s onoga svijeta“, „Pokondirena tikva“, „Gorski vijenac“.

Stalni član Opere Narodnog pozorišta u Beogradu postao je 1. septembra 1965. godine.

Penzionisan je na kraju sezone 1990/1991. i posle toga nastavio je još punih 16 godina da peva kao honorarni saradnik.

Poslednji nastup na matičnoj sceni imao je 25. januara prošle godine.

Iako pre toga punu deceniju nije otpevao nijednu ulogu, bez razmišljanja je prihvatio poziv direkcije Opere da, "u poslednjem trenutku", umesto kolege koji se razboleo, nastupi kao sluga Benoa u Pučinijevim "Boemima".

Osvojio je mnogobrojne nagrade, među kojima se posebno izdvajaju Treća nagrada mladih jugoslovenskih pevača, (Zagreb 1959), Prva nagrada mladih jugoslovenskih pevača, (Beograd 1961/1962), Nagrada za bas (Vervije u Belgiji 1961/1962), dve pozorišne nagrade za operu „Moć sudbine“ (Fra Melitone) i „Čarobna frula“ (Papageno), Povelja Narodnog pozorišta 1990. godine...

Deceniju i po uspešno se bavio i pedagoškim radom u Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“.

Aktuelno

Gorčin Stojanović: Izgleda da od kancera umire sve neki dobar svet

"Usuđujem se da tvrdim da je taj trenutak na komemoraciji Nebojši Glogovcu u JDP-u jedan od ključnih, možda čak i prelomnih trenutaka za nešto što je šire od pozorišta, pa i kulture. To što se tamo tada desilo nije samo razmena ljubavne i ljudske energije koju nam je Gloša na neki način ostavio u amanet. Te dvadesetominutne ovacije, kolektivni jecaji, uzdasi, to se desilo podno velike Nebojšine fotografije, posle monologa 'Biti ili ne biti' iz Hamleta. Tih hiljadu ljudi doživelo je katarzu. Na neki način nas je Glogi dodirnuo", rekao je u intervjuu za novi broj Nedeljnik reditelj Gorčin Stojanović.

Aktuelno četvrtak 22.02. 14:55 Komentara: 9

Predstavljen mozaik u Hramu Svetog Save FOTO/VIDEO

U Hramu Svetog Save predstavljen je mozaik centrale kupola hrama, visine od 65 metara, koja je jedan od najvećih projekata mozačkog ukrašavanja u svetu. Prezentaciji mozaika su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ruske federacije Sergej Lavrov.

Aktuelno četvrtak 22.02. 11:15 Komentara: 32

Ivan Medenica dobitnik nagrade Fondacije Tanja Petrović

Ivan Medenica, teoretičar, pozorišni kritičar i umetnički direktor BITEF-a, ovogodišnji je dobitnik nagrade za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima, koju dodeljuje Fondacija Tanja Petrović, a koja će mu biti uručena u utorak 28. februara u Jugoslovenskoj kinoteci, saopšteno je iz ove Fondacije.

Aktuelno sreda 21.02. 20:30 Komentara: 1

Balkanska akademija umetnosti počela sa radom

Balkanska akademija umetnosti, formalno osnovana krajem oktobra prošle godine u Bukureštu pod nazivom "Academia Balkanica Europeana", počela je sa radom, a među osnivačima su pisac Vladislav Bajac, kompozitor i akademik Isidora Žebeljan i reditelj Slobodan Šijan.

Aktuelno ponedeljak 19.02. 19:00 Komentara: 0
strana 1 od 100 idi na stranu