Preminuo operski pevač Velizar Maksimović

Dugogodišnji član Opere Narodnog pozorišta u Beogradu bas Velizar Maksa Maksimović preminuo je u 85. godini života i biće sahranjen sutra na Novom groblju, saopštio je danas Nacionalni teatar.

Izvor: Tanjug
Podeli
foto: Narodno pozorište Beograd
foto: Narodno pozorište Beograd

Maksimović, rođen 1933. godine u Badovincima, u Mačvi, tokom karijere ostvario je veoma zapažene uloge, naročito u ostvarenjima italijanskog repertoara, od kojih se posebno izdvaja Žorž Žermon, u Verdijevoj "Travijati", sa 132 nastupa.

Publika ga pamti i kao Grofa Lunu u „Trubaduru“, Rigoleta u „Rigoletu“, Amonasra u „Aidi“, Figara u „Seviljskom berberinu“, Belkorea u „Ljubavnom napitku“, Tonija u „Pajacima“…

Pevao je i u predstavama „Faust“, „Karmen“, „Španski rat“, „Julije Cezar“, „Čarobna frula“, „Karmina burana“, „Boris Godunov“, „Pikova dama“, „Ivan Grozni“, „Kaća Kabanova“, „Prodana nevesta“, „Koštana“, „Ero s onoga svijeta“, „Pokondirena tikva“, „Gorski vijenac“.

Stalni član Opere Narodnog pozorišta u Beogradu postao je 1. septembra 1965. godine.

Penzionisan je na kraju sezone 1990/1991. i posle toga nastavio je još punih 16 godina da peva kao honorarni saradnik.

Poslednji nastup na matičnoj sceni imao je 25. januara prošle godine.

Iako pre toga punu deceniju nije otpevao nijednu ulogu, bez razmišljanja je prihvatio poziv direkcije Opere da, "u poslednjem trenutku", umesto kolege koji se razboleo, nastupi kao sluga Benoa u Pučinijevim "Boemima".

Osvojio je mnogobrojne nagrade, među kojima se posebno izdvajaju Treća nagrada mladih jugoslovenskih pevača, (Zagreb 1959), Prva nagrada mladih jugoslovenskih pevača, (Beograd 1961/1962), Nagrada za bas (Vervije u Belgiji 1961/1962), dve pozorišne nagrade za operu „Moć sudbine“ (Fra Melitone) i „Čarobna frula“ (Papageno), Povelja Narodnog pozorišta 1990. godine...

Deceniju i po uspešno se bavio i pedagoškim radom u Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“.

Aktuelno

Viva Vox i Bad Copy kompletirali listu za Arsenal fest

"Arsenal Fest 08", koji će biti održan 21, 22. i 23. juna u Kragujevcu, kompletirao je danas spisak izvođača i utvrdio satnicu na sve tri bine, pridruživši "Viva Vox" i "Bad Copy" imenima kakva su "Editors", "Texas", "The Kills", "Morcheeba", "Disciplin A Kitschme", Marki Ramon, "Letu štuke", "Let 3"...

Aktuelno utorak 22.05. 17:26 Komentara: 0

"Bata Stojković mi je jednom rekao..." / VIDEO

Očaravajućom scenskom energijom, maštovitošću, duhovitošću, studioznošću, iz uloge u ulogu, Nataša Ninković nadograđuje neosporan glumački dar i smelo i kreativno korača svojim umetničkim putem, primetio je žiri nagrade "Žanka Stokić", a poznata glumica naglašava da je svaka uloga za nju novi beli papir i da ne računa na uspehe.

Aktuelno ponedeljak 21.05. 12:59 Komentara: 11
strana 1 od 125 idi na stranu