Preminuo operski pevač Velizar Maksimović

Dugogodišnji član Opere Narodnog pozorišta u Beogradu bas Velizar Maksa Maksimović preminuo je u 85. godini života i biće sahranjen sutra na Novom groblju, saopštio je danas Nacionalni teatar.

Izvor: Tanjug
Podeli
foto: Narodno pozorište Beograd
foto: Narodno pozorište Beograd

Maksimović, rođen 1933. godine u Badovincima, u Mačvi, tokom karijere ostvario je veoma zapažene uloge, naročito u ostvarenjima italijanskog repertoara, od kojih se posebno izdvaja Žorž Žermon, u Verdijevoj "Travijati", sa 132 nastupa.

Publika ga pamti i kao Grofa Lunu u „Trubaduru“, Rigoleta u „Rigoletu“, Amonasra u „Aidi“, Figara u „Seviljskom berberinu“, Belkorea u „Ljubavnom napitku“, Tonija u „Pajacima“…

Pevao je i u predstavama „Faust“, „Karmen“, „Španski rat“, „Julije Cezar“, „Čarobna frula“, „Karmina burana“, „Boris Godunov“, „Pikova dama“, „Ivan Grozni“, „Kaća Kabanova“, „Prodana nevesta“, „Koštana“, „Ero s onoga svijeta“, „Pokondirena tikva“, „Gorski vijenac“.

Stalni član Opere Narodnog pozorišta u Beogradu postao je 1. septembra 1965. godine.

Penzionisan je na kraju sezone 1990/1991. i posle toga nastavio je još punih 16 godina da peva kao honorarni saradnik.

Poslednji nastup na matičnoj sceni imao je 25. januara prošle godine.

Iako pre toga punu deceniju nije otpevao nijednu ulogu, bez razmišljanja je prihvatio poziv direkcije Opere da, "u poslednjem trenutku", umesto kolege koji se razboleo, nastupi kao sluga Benoa u Pučinijevim "Boemima".

Osvojio je mnogobrojne nagrade, među kojima se posebno izdvajaju Treća nagrada mladih jugoslovenskih pevača, (Zagreb 1959), Prva nagrada mladih jugoslovenskih pevača, (Beograd 1961/1962), Nagrada za bas (Vervije u Belgiji 1961/1962), dve pozorišne nagrade za operu „Moć sudbine“ (Fra Melitone) i „Čarobna frula“ (Papageno), Povelja Narodnog pozorišta 1990. godine...

Deceniju i po uspešno se bavio i pedagoškim radom u Muzičkoj školi „Stevan Mokranjac“.

Aktuelno

Balkanska premijera u Beogradskoj filharmoniji

Beogradska filharmonija i šef-dirigent Gabrijel Felc priređuju veliku balkansku premijeru Glijerove simfonije „Ilja Muromec“, u petak 2. marta (Kolarac, 20č). Publika će imati jedinstvenu priliku da se upozna sa ovim monumentalnim delom i čuje muzičku priču o popularnom ruskom junaku.

Aktuelno utorak 27.02. 12:19 Komentara: 0

Crkva Svetog groba u Jerusalimu zatvorena do daljeg

Lideri dve najveće hrišćanske crkve u Jerusalimu najavili su da će Crkva Svetog groba, podignuta na mestu gde je Isus razapet, sahranjen i vaskrsao, ostati zatvorena do daljeg, u znak protesta zbog pokušaja Izraela da oporezuje crkvenu imovinu u Svetom gradu.

Aktuelno utorak 27.02. 08:35 Komentara: 3

Sabastijan Kavaca: Pozorište zahteva kondiciju, zato brzo gorimo

Popularni slovenački glumac Sabastijan Kavaca, koji je pažnju srpske publike privukao ulogom u seriji "Senke nad Balkanom" Dragana Bjelogrlića, igra glavnu ulogu u SF filmu "Ederlezi Rising" Lazara Bodrože, što je jedan od šest filmova koje snimio u proteklih godinu dana, a tu je i predstava "Pijani" u ljubljanskom teatru.

Aktuelno ponedeljak 26.02. 18:00 Komentara: 3
strana 1 od 41 idi na stranu