Grafički roman ,,Ugovor s Bogom”

Izdavačka kuća ,,Samizdat B92" objavila je grafički roman ,,Ugovor s Bogom", prvi deo trilogije Vila Ajznera.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 17.02.2010.

10:01

Default images

Objavljen bez ikakve pompe 1978. godine, ,,Ugovor s Bogom je stekao popularnost o kakvoj Ajzner nije mogao da sanja, bez obzira na to što je za to kapitalno delo imao problem u pronalaženju izdavača. Bila je to prekretnica kako za njega tako i za umetnost stripa uopšte.

Osim što je označavalo rođenje potpuno nove forme – grafičkog romana, to izdanje je za autore stripa predstavljalo i početak nove ere u kojoj su slobodnije mogli da počnu da se bave ozbiljnim temama, oslobođeni uverenja da strip prvenstveno mora da bude duhovit ili zabavan, ali u svakom slučaju jednostavan.

Nekoliko meseci pre smrti, Ajzner je odlučio da ujedini u jedinstvenu trilogiju tri svoje najveće poluautobiografske grafičke novele čija je radnja smeštena u Aveniju Dropsi - mitsku ulicu Njujorka, kako je on pamti iz svog detinjstva.

Naslov knjige ,,Ugovor s Bogom" odabrao je prema prvoj, uvodnoj priči, koja je ujedno i misao vodilja svih ostalih.

U prvoj knjizi, ,,Ugovor s Bogom”, glavni lik, vrlo religiozan i predan Jevrejin Frimme Hersh, upravo u toj Aveniji, na broju 55, najpre izgubi ćerku, a potom razvrgava ugovor sa svojim tvorcem i postaje nemilosrdni trgovac nekretninama.

U istoj toj aveniji ulični pevač nalazi priliku za uspeh u ostareloj pevačkoj divi s kojom se sprijatelji, ali je toliko ogrezao u alkohol i naviknut na nesrećan malograđanski život da tu priliku upropašćava.

Ta avenija je poprište i sledeće priče, u kojoj zlobna devojčica naumi da ukloni nastojnika iz zgrade u kojoj živi, pa mu otruje psa, a potom mu šalje policiju za vrat, iskoristivši njegovu nastranu opsednutost seksom.

U četvrtoj pirči mladić Willie će sazreti u Aveniji Dropsi...

Vil Ajzner (1917-2005), jedan je od najvećih američkih strip crtača, autor je legendarnog stripa ,,The Spirit", koji je počeo da izlazi 1940. godine.

U svojoj šezdeset prvoj godini napravio je revoluciju stripom ,,Ugovor s Bogom", kojim je strip uveo u književne vode.

Grafički roman ,,Ugovor s Bogom” Samizdat je objavio na 204 stranice u kvalitetnom tvrdom povezu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: