Jovan Ćirilov: Čehov i Belgijanci

Umetnički direktor i selektor Bitefa Jovan Ćirilov preporučuje predstave " Izabelina soba", "Ujka Vanja", "Tri sestre" i "T.E.O.R.E..M.A".

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 02.09.2010.

14:55

Default images

O belgijskoj predstavi "Izabelina soba", kojom počinje Bitef i čiji će reditelj Jan Lauers otvoriti festival, Ćirilov je rekao:

"To je predstava koja je za svakoga, ali u dobrom smislu. Svako u njoj može da nađe nešto, onaj ko voli moderno pozorište, savremenu formu, ko voli pesmu i igru na visokom nivou, ko voli glumu".

Ćirilov je takođe preporučio i dve predstave po dramama Antona Pavloviča Čehova, čime se obeležava 150 godina od rođenja velikog ruskog pisca.

"Jako je značajna nemačka predstava 'Ujka Vanja', u režiji pokojnog Jirgena Goša, čiji je dolazak na Bitef pomogao Gete institut, kao i ruska predstava 'Tri sestre'. To je početak traganja za drugačijim Čehovom od onog iz doba Stanislavskog", obrazložio je.

Jovan Ćirilov je pohvalio to što se u poslednjih pet godina pokazuje da je naša mlada generacija reditelja pratila Bitef i da su oni, ne pod uticajem, nego u koordinatnom sistemu novih pozorišnih tendencija.

"Imao sam utisak da je tokom prvih Bitefa bilo da se ljudi informišu, a da reditelji teraju svoje. Bio je to neki konzervativizam, tamo negde šezdesetih godina. Osim toga, održavanje Bitefa prikazuje jednu drugu Srbiju, modernu, savremenu. Toliko često ima loših vesti o nama, a preko tog Bitefa vidimo da smo davno već u Evropi i u svetu", zaključio je Ćirilov.

Ovogodišnji Bitef festival traje od 15. do 25. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: