Prvi čovek Nobelovog komiteta: "Handke je književni genijalac i politički idiot"

Predsedavajući Nobelovog komiteta koji je određen za dodelu nagrade za književnost Anders Olson u intervjuu za "The New Republic" govorio je o tome na koji će se način dodeljivati nagrada u budućnosti, ali i o nagradi koja je dodeljena Peteru Handkeu. Nagrada Handkeu koja je dodeljena 2019. godine izazvala je brojne negativne reakcije posebno zbog njegovog negiranja genocida u Srebrenici.

Izvor: N1
Podeli

Novinar "The New Republica-a" pitao je Olsona da li je iznenađen negativnim reakcijama na dodelu nagrade Handkeu:

"To je za nas bila vrlo važna nagrada jer je Peter Handke, mnogo, mnogo godina bio vrlo zanimljiv za nas kao kandidat. Ima izvanredan rad i imao je ogroman uticaj na razvoj savremene proze u Evropi i drugim zemljama. Njegove književne zasluge nisu upitne. Rasprava o Handkeu za nas je bila pomalo šokantna jer se nije ticala njegovih književnih zasluga kao pisca. Ono što nas je posebno zbunjivalo je to što nismo dobili kritiku zbog nagrade na primer Pintera. Harold Pinter je bio osoba koja je bila mnogo artikulisanija i radikalnija u političkom smislu nego što je Handke ikada bio. Handke je politički idiot, moglo bi se reći. Njegov stav prema politici nije toliko radikalan ili svestan kao što je bio Pinterov. Pinter – hteo je da oslobodi bivšeg jugoslavenskog predsednika Slobodana Miloševića iz pritvora u Hagu – i aktivno je kritikovao bombardovanje Beograda", kazao je Olson, prenosi N1.

Ipak u nastavku odgovora je ponudio i stav prema kojem misli da će nagrada Handkeu u budućnosti biti smatrana dobrim odabirom.

"Ljudi se menjaju i moramo se baviti mnogim, mnogim stvarima, ali na akademiji uvek moramo da imamo književne zasluge kao svoj krajnji kriterijum. Lično sam ponosan na nagradu Handkea i siguran sam da će se to smatrati jednim od naših najboljih izbora u istoriji nagrade. Ali bili smo pomalo potreseni odgovorom! Ali ono što je bilo dobro u tome je što smo morali da razmislimo o temelju nagrade", zaključio je Olson.

Podsećamo, dodela Nobelove nagrade za književnost biće održane danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu