"Testament" za početak Arsenal festa: "I posle 30 godina - pravo u glavu"

Jedan od najuticajnijih američkih treš metal bendova "Testament" obeležio je prvo veče devetog "Arsenal festa", okupivši 7.000 fanova u Kneževom arsenalu.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Arsenal fest / Zoran Lazarevic Laki
Foto: Arsenal fest / Zoran Lazarevic Laki

Metal muzika bila je u fokusu sinoćnog otvaranja kragujevačkog festivala, koji svake godine publiku iznenadi nekim velikim imenom svetske muzičke scene.

Ovoga puta to je "Testament", ali i Litl Stiven, "Red Fang" i Kurt Vajl koji će biti gosti Kragujevca narednih dana i koji prvi prvi nastupaju u Srbiji.

Pevač benda "Testament" Čak Bili rekao je da kod njih i posle više od 30 godina važi načelo "pravo u glavu", uverili su se svi koji su se sinoć okupili ispred glavne "Arsenalove" bine na koju su slavni metalci izašli u 23.30 sati.

Foto: Arsenal fest / Nemanja Đorđević
Foto: Arsenal fest / Nemanja Đorđević

Osnivač Arsenala Zoran Vulović Vule kaže da je sve počelo kao skroman lokalni festival, da bi to danas festival postao prepoznatljiv i van granica naše zemlje.

"Arsenal fest je danas jedan od najznačajnijih muzičkih festivala u regionu, zbog čega dobijamo veliki broj mejlova od izvođača iz različitih krajeva sveta koji žele da nastupe u Kragujevcu", istakao je Vulović, dodajući da je prostor Kneževog arsenala, nekadašnje topolivnice, gde se festival održava, jedan od najboljih u Evropi, što su i strani izvođači potvrdili.

Zagrevanje su pružili kragujevački bend "Dead Joker", čiji je ded metal zvuk privukao posetioce da se okupe u velikom broju, da bi se gužva ispred "Main stage-a" formirala već sa nastupom popularnih folkmetalaca "Pero Defformero" koji su odsvirali "Gastarbajter", "Gotičarka", "Kauboj iz Bosne", "Došli smo do kraja puta"…

Očekivano najveće interesovanje izazvao je "Testament" koji ove godine obeležava dve decenije od albuma "The Gathering" sa kog su izveli "D.N.R", "Down for Life", "Eyes of Wrath" i "Legions of the Dead".

"Zahvaljujemo što ste nas pozvali. Hajde da napravimo žurku! Evo jedne od mojih omiljenih pesama", rekao je Bili i usledila je "Low", uz gromoglasno pevanje fanova.

Narednu "Stronghold" posvetio je svima u Kneževom arsenalu, u kojima, kako je istakao, vidi jedinstvo o kome i govori ta numera.

Foto: Arsenal fest / Nemanja Đorđević
Foto: Arsenal fest / Nemanja Đorđević

Druge večeri Arsenala festa 20. juna nastupaju: Little Steven, Vlatko Stefanovski, Darko Rundek, Ritam nereda, Mile Kekin, Dejan Cukić i drugi.

Kapije Kneževog arsenala otvaraju se od 19, a nastupi počinju od 20 časova.

"Svi mi volimo hevi metal i ova pesma je o svima nama. U vama ja vidim to jedinstvo. Ništa nije kao hevi metal, zar ne? A sada se vraćamo staroj školi", poručio je Bili oduševljenoj publici i okrenuo se starim hitovima "Into the put", "Electric Crown", "Disciples of the Watch".

"Mnogo vam hvala što ste nam pokazali ljubav. Volimo i mi vas. Budite takvi i sledeći put kada dođemo u vaš grad i pokažite mi sada 'Practice what you preach'”, poručio je Čak Bili.

Na "Garden stage"-u smenjivali su se bendovi "Mud Factory", "Majdan", "Urban instinkt", "Len Jem", "Odgovor", "Vesela mašina", "Alitor", ali najviše publike privuklo je legendarno "Atomsko sklonište".

Trio kultnog basiste Bruna Langera počeo je raspoloženu svirku sa "U vremenu horoskopa", da bi se svirka nastavila brojnim poznatim hitovima kakvi su "Pakleni vozači", "Bez kaputa", "Žutog kišobrana" i pesmom "Treba imat dušu", koja je posle ovacija oduševljene publike izvedena i na bis.

strana 1 od 16 idi na stranu