Luka Radojević u "Kući kralja Petra"

- Izložba skulptura akademskog vajara Luke Radojevića pod nazivom "Trojstvo" biće otvorena u ponedeljak, 25.novembra, u Ustanovi kulture "Kuća kralja Petra" na Senjaku.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 23.11.2013.

16:16

Default images

Kako je najavila ova ustanova kulture, čiji je osnivač opština Savski venac, izložbu Radojevićevih skulptura otvoriće istoričar umetnosti Tamara Ognjević.

Izložba skulptura mladog likovnog umetnika koji živi i radi na relaciji Beograd - Sankt Peterburg - Pjetrasanta, čije su skulpture postavljene u javnom prostoru u Srbiji, Sloveniji, Kini i Francuskoj, biće otvorena do 2. decembra, a ulaz za posetioce je slobodan.

Radojević (27) je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2010. godine, na odseku za primenjeno vajarstvo u klasi profesora Miroljuba Stamenkovića.

Izlagao je na kolektivnim i samostalnim izložbama, bijenalima, festivalima u Srbiji, Crnoj Gori, Francuskoj, Finskoj, Rusiji, Makedoniji, Sloveniji, Kini, Iranu.

Prošle godine dobio je nagradu za skulpturu na Međunarodnom festivalu bronze u Tonglingu (Kina) i nagradu za crtež na konkursu "Artscape“ u Pančevu.

Član je ULUPUDS-a i ULUS-a od 2012. godine.

U Italiji, u gradu Pjetrasanta, radi kao asistent poznatoj japanskoj umetnici Akiko Sato.

Istoričar umetnosti Ognjević kazala je o delima vajara Radojevića iz ciklusa "Trojstvo" da su oblikovana na interakciji geometrijskog minimalizma i metala.

"Poimajući modernog čoveka kao zatočenika luksuzne tamnice konformizma, čija je estetika utemeljena na savršeno kontrolisanom sudaru čelika, metala i stakla, tipičnom za arhitekturu savremenog megapolisa, Radojević oblikuje svoj ciklus", smatra ona.

Izložene skulpture u "Kući kralja Petra", prema njenoj oceni uvode posmatrača u zanimljivu igru percepcije, terajući ga da se "kreće" oko objekta, po njemu, ali i kroz njega.

Skulpture manjih dimenzija sugerišu prirodu džinovske Rubikove kocke ili kristalne rešetke, pokreću želju za interakciju, da ih publika okreće, pomera njihove elemente ili demontira.

One naglašavaju naročit odnos između stvarnog i stvorenog, stihijskog i promišljenog, prirodnog i arteficijelnog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

17 h

Podeli: