Umetnost nepoželjna na "Fejsbuku"?

Danski umetnik Frode Štajnike bio je isključen iz društvene mreže "Fejsbuk" jer je stavio na svoj profil sliku "Poreklo sveta" Gustava Kurbea iz 1886. godine na kojoj je predstavljen ženski polni organ.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.02.2011.

12:16

Default images

Odluka je obrazložena time da je Štajnike prekršio pravila ponašanja društvene mreže.

"Radi se o nerazumnoj cenzuri budući da je ta čuvena slika, koja predstavlja deo francuskog kulturnog nasleđa, bila namenjena ilustrovanju mojih komentara u jednoj od emisija na TV kanalu DR2 o golom polnom organu", izjavio je Štajnike (Frode Steinicke) agenciji AFP.
Gistav Kurbe - Poreklo sveta (1866.)
U "Fejsbuku" su brzo dezaktivirali Štajnikeov profil uz objašnjenje da pravila te najveće društvene veb mreže, između ostalog, zabranjuju golotinju kako bi ostala bezbedna virtuelna sredina za posetu, uključujući i veliki broj dece koja je koriste.

Nakon što je Štajnike izrazio žaljenje zbog, iz nepažnje, učinjenog gesta, jer nije znao za pravila "Fejsbuka", njegov profil je ponovo aktiviran, ali bez Kurbeove (Gustave Courbet) slike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: