Nakon burnih reakcija zbog cenzure, Kinezi vratili originalni film – pa opet malo izmenili

Kineski internet gigant, striming servis Tencent, vratio je originalni kraj holivudskog filma "Klub boraca" nakon što je cenzurisana verzija izazvala negativne reakcije.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 08.02.2022.

14:37

Nakon burnih reakcija zbog cenzure, Kinezi vratili originalni film – pa opet malo izmenili
Foto: Profimedia

Originalni završetak filma u kojem glavnu ulogu glumi Bred Pit prikazuje scene eksplozija i žestokih borbi. Ali kineska verzija je jednostavno prikazivala poruku na ekranu u kojoj se kaže da su vlasti pobedile i spasle stvar.

Izmena je izazvala žestoku raspravu o cenzurisanju filmova u Kini.

Poslednja verzija na Tencentu navodno u film vraća 11 od 12 minuta koji su bili isečeni. Prema izveštaju Saut Čajna morning posta, scene koje i dalje nedostaju jesu one koje uključuju golotinju.

U kultnom klasiku koji je režirao Dejvid Finčer glavne uloge igraju Edvard Norton koji je pripovjedač i Bred Pit kao njegov zamišljeni alter ego Tajler Darden.

Originalni završetak filma prikazuje Nortonov lik kako ubija svoj alter ego, pre nego što bombe unište zgrade u revolucionarnoj nameri da se izmeni društvo.

U kineskoj verziji filma, koja je prikazana prošlog meseca, isečene su sve ove scene i umesto toga je dato tekstualno objašnjenje da je policija osujetila planove, uhvatila kriminalce i poslala Dardena u "ludnicu".

Cenzurisani kraj je bio ismevan na internetu, a kritikovala su ga i udruženja za ljudska prava i kineski gledaoci koji su ranije videli piratsku verziju originalnog filma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: