Apatija Nikole Đurička

Žal za mladosti, velike frustracije i sitne životne radosti - tako se može opisati film "Živi čovek" reditelja Olega Novkovića i scenaristkinje Milene Marković, koji je prikazan sinoć na drugoj večeri 49. Međunarodnog filmskog festivala FEST.

Sanja DojkićIzvor: B92
Podeli
Foto: FEST Promo
Foto: FEST Promo

U ovom filmu koji se prikazao u okviru glavnog takmičarskog programa, Nikoli Đuričku pripala je glavna uloga propalog rokera Igora Đelića Đele, koji se koprca u okrutnoj realnosti Srbije u tranziciji.

O Đeli sve saznajemo iz prvih kadrova.

Njegova dnevna rutina je lenja, džangrizav je prema svom okruženju, supruga Sunčica (Nada Šargin) ga ne podnosi, deca ga ni ne primećuju.

U mladosti je bio gitarista i vokal popularnog rok benda "Sinovi", a plakat najave svirke njegovog benda u Domu omladine svakodnevno ga podseća na njegovu naizgled blistavu muzičku karijeru u povoju.

I dalje se ponaša kao beogradski frajer, i svakodnevno seksualno uznemirava mlađe žene u svom okruženju, koje ga se gnušaju.

Foto: B92.net
Foto: B92.net

Kako se rodio Međunarodni filmski festival FEST 1971. godine

Preti ženi batinama, dere se na samohranog oca kom iznajmljuje memljivi podrum, sitnice ga izbacuju iz takta. Žudi za drugim ženama, kao i za svojim propalim potencijalima.

Porodični problemi se umnožavaju, a on sve više pokušava da pobegne od tih neprilika, regresirajući na "beogradskog mačora" koji je ranije imao ceo svet na dlanu.

Ali u pokušaju da u svojim 40-ima i dalje bude "taj mladić", njegove rečenice deluju neprikladno, njegovo ponašanje je za podsmeh, a okruženje ga vidi kao umišljenog propaliteta.

Kraljevi, oaze, kože i užasna deca: Glavni takmičarski program na 49. FEST-u

Biografski filmovi na FEST-u koje ne smete da propustite

Đela je sve samo ne osoba koja treba da nam se svidi - ali sa njim moramo da saosećamo.

Jer kako nijedan čovek nije crno-beo, i Đela je spektar sivog.

On svake godine odlazi kod oca svog tragično preminulog druga iz benda u starački dom, zanemi nad priznanjima koje mu Sunčica otkriva u naletu besa, i pokušava da izađe na kraj sa teškim odnosima koje ima sa svojim roditeljima, problematičnim brakom i sopstvenim nezadovoljstvima.

Ekipa filma, Foto: B92.net
Ekipa filma, Foto: B92.net

U jednom trenutku Đela kaže "Ja ne želim ovako da živim", a iako je ta rečenica kontekstualizovana u svađi koju ima sa Sunčicom, može se reći da Đela konačno priznaje i sebi i svetu da mu je potrebna promena u svakom aspektu njegovog postojanja.

Ali vrlo brzo, kako to obično biva, ponovo tone u zonu komfora, zloupotrebu alkohola, narkotika i mladih žena, jer je to jedini način da se oseti živim - a ti postupci ga, sasvim suprotno, vode u ponor.

A mi se kao gledaoci suočavamo sa svojim strahovima, koji nisu daleko od Đeline stvarnosti.

Nakon premijernog prikazivanja sinoć u krcatoj sali Kombank dvorane, odnosno onoliko krcatoj koliko su dozvolile epidemiološke mere, film "Živi čovek" naći će se u redovnim bioskopskim repertoarima 20. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu