Glumici nagrada Sarajevo filmskog festivala

Sarajevo film festival će ugostiti francusku glumicu Izabel Iper, kojoj će dodeliti Počasno srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 15.08.2019.

12:55

Glumici nagrada Sarajevo filmskog festivala
Foto: Getty/Pool / Pool

Izabel Iper je filmska i pozorišna glumica koja je tokom pet decenija duge karijere sarađivala sa slavnim rediteljima poput Mihaela Hanekea, Kloda Šabrola, Žan-Lika Godara, Ota Premingera, Bertranda Tavernijera, Bertranda Blira, Kler Denis i Pola Ferhofena.

Počasno srce Sarajeva biće uručeno Izabel Iper pre projekcije filma "Jadnici" 18. avgusta, u 20.30 sati, u Letnom kinu Raiffeisen, a glumica će održati i master-klas istog dana u 18 časova u bioskopu "Meeting Point".
Foto: Getty/Antony Jones / Stringer
Izabel Iper je dobitnica brojnih prestižnih nagrada, uključujući nagradu BAFTA za najbolju mladu glumicu za ulogu u filmu "Čipkarica", dve nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Veneciji za uloge u filmovima "Priča o ženama", "Ceremonija", specijalne nagrade žirija Venecijanskog festivala za ulogu u filmu "Gabriele" i za životno delo, te dve nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Kanu, francusku nagradu "Cezar"…

Za ulogu u filmu "Ona" osvojila je i nagrade "Gotam", "Zlatni globus" i "Spirit", kao i nominaciju za nagradu Oskar. Nagrađivana je i za rad u pozorištu i nosilac je francuskog državnog Ordena za zasluge reda Legije časti i Ordena reda viteza umetnosti i književnosti. Predsedavala je žiriju 62. Filmskog festivala u Kanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: