Dr Grajf predao Kusturici dokumentaciju za film o Jasenovcu

Svetski priznat ekspert za Aušvic dr Gideon Grajf predao je reditelju Emiru Kusturici dokumentaciju u kojoj su, između ostalog, izneti i detalji o strašnoj sudbini rođaka Nikole Tesle i Teodora Hercla koji su stradali u ustaškom logoru Jasenovac, piše današnja "Politika".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, Rade Prelic
Foto: Tanjug, Rade Prelic

Povod za to je novi projekat Kusturice, koji bi režirao igrani film o Jasenovcu, logoru u kojem je život izgubilo oko 700.000 Srba, Jevreja, Roma i antifašista u NDH, navodi list.

Ovaj filmski projekat će, pored Grajfa, okupiti i eksperte za druga pitanja kakva su, na primer, vojne operacije ili doživljene i preživljene torture.

U timu stručnjaka, piše list, naći će se poznavaoci problema iz Portugala, Izraela i Kanade, verovatno i iz još nekih zemalja.

Dokumentacija koju je Grajf uručio Kusturici predstavlja neku vrstu elaborata na kome su radili eksperti za različita pitanja.

Grajf je nedavno objavio knjigu "Jasenovac - Aušvic Balkana - Ustaška imperija okrutnosti", koja je štampana na srpskom, hebrejskom i engleskom jeziku.

strana 1 od 36 idi na stranu