Sve što niste znali o Dizniju: Širio propagandu - Paja Patak jedna od njih

Volter Ilajas, poznatiji kao Volt Dizni (Walt Disney), mnogim generacijama je ulepšao detinjstvo najlepšim bajkama koje je ekranizovao. Sa svojim bratom Rojem Diznijem (Roy Disney), osnovao je "Produkciju Volt Dizni", koja je danas poznata kao "The Walt Disney Company". Zbog toga što je odrastao u odsustvu svoje braće rodila se ljubav prema životinjama, a sklonost ka crtanju, pokazao je jako rano. Sa sedam godina već je prodavao svoje crteže. Prenosimo vam zanimljivosti o jednom od najvećih svetskih producenata i kući Volt Dizni.

Izvor: B92
Podeli
GettyImages
GettyImages

U liku Paje Patka, koji u jednoj epizodi radi u fabrici, Dizni je jasno iskristalisao svoj stav po pitanju propagande Nemaca u Drugom svetskom ratu. Cilj crtaća je bio da se prodaju ratne obveznice.

Volt Dizni je bio zavisnik od nikotina, ali nikada nije dopuštao da se puši pred decom.

Američki filmski institut je proglasio lovca iz filma "Bambi" jednim od sto najvećih filmskih negativaca svih vremena.

Majkl Daglas je pozjamio glas princu iz filma "Pepeljuga".

Omiljena animacija Volta Dizinija je bila scena u kojoj se Pepeljugina pocepana haljina pretvara u balsku haljinu.

Nakon što je Diznijeva produkcija 2009. godine predstavila javnosti animirani film "Princeza i žaba", zabeleženo je samo u Americi 50 slučajeva dece, koja su se otrovala od salmonele, pokušavajući da poljube žabu.

"Alisa u Zemlji čuda" je Dizniev film sa najviše pesama.

Originalno ime Miki Mausa (Mickey Mouse) bilo je miš Mortimer i verovatno bi nastavio tako da se zove, da se supruga Volta Diznija, Lilijan, nije umešala i zatražila mu da promeni ime. Ispostavilo se to kao dobra odluka, jer je upravo Miki, postao zaštitna njuška Diznijeve imperije.

"Petar Pan" je 1953. godine učestvovao na Kanskom festivalu.

Prva karta ikada, za ulazak u Diznijevo carstvo, prodata je 1955. godine i koštala je 1 američki dolar.

U filmu "Uspavana lepotica" korišćena je muzika iz istoimenog baleta Petra Iljiča Čajkovskog a izvodi je Berlinski simfonijski orkestar.

Pre nego što će postati posvećeni lovac na komuniste Dizni je nadgledao produkciju stotinu propagandnih ratnih filmova snimanih u periodu od 1942. do 1945. godine. Većinu ovih filmova nije videla regularna publika tim pre što su bili namenjeni isključivo vojnicima.

Najpoznatiji Diznijev propagandni film "Der Fuehrer's Face" u glavnoj ulozi ima Paja Patka koji teško izlazi na kraj sa stresom i komplikacijama koje u njegovom životu izaziva rat. A u filmu "Commando Duck" Paja Patak dobija ulogu akciong heroja kojem je pošlo za rukom da sam digne u vazduh japansku vojnu bazu. Poenta ovakvih ratnih propagandnih filmova bila je da se neprijatelj dehumanizuje a da se gledalac preplavi osećajem patriotizma.

"Mala Sirena" je poslednji film kompanije Dizni koji je nacrtan ručno i koji je snimljen analognom kamerom.

Prvi animirani crtani film o Miki Mausu premijerno je prikazan u bioskopu u Njujorku, 1928. godine.

"Lepotica i zver" je prvi animirani film koji je nominovan za Oskara za najbolji film, a do 2009. godine je bio i jedini.

"Disney World" na Floridi je približne veličine kao kada bismo spojili dva ostrva veličine Menhetna.

Diznijevi animatori imaju dugačku i neobičnu tradiciju da "ubacuju" najneobičnije predmete u scenografiju najlepših crtanih filmova. Tako na primer, u crtanom klasiku iz 1977. godine "The Redcuers" ilustratori su ubacili ženu u toplesu u sceni trke u Londonu. Ustvari ova neobična pojava se ne može videti u realnom vremenu ali ako crtani pauzirate u pravom trenutku jasno ćete uočiti sporni frejm.

Film "Kralj lavova" (The Lion King), prvobitno je nosio naslov "Kralj džungle" (King of the Jungle), dok neko od članova tima, koji su radili na ovom projektu, nije shvatio da lavovi ne žive u džungli.

Scena stampeda gnuova u filmu "Kralj lavova" traje dva i po minuta a na njoj je pet animatora radilo dve godine.

Lik indijanske princeze Pokahontas, iz istoimenog crtanog filma, smatra se, po oceni kritičara, najbolje animiranim crtanim likom. Nije ni čudo, s obzirom da je na animaciji ove svojeglave i lepe devojke radilo čak 55 animatora.

"Herkules" je sinhronizovan na mnoge jezike, a u španskoj varijanti glavnom junaku glas pozajmljuje Riki Martin.

Do 2000. godine, radnicima u Diznijevim parkovima je bilo zabranjeno da puštaju bradu i brkove.

Kineska vlada je dozvolila da se "Mulan" prikazuje u njihovoj zemlji, iako prihvata samo 10 filmova sa Zapada godišnje.

Za snimanje "Tarzana" je potrošeno 310 miliona dolara i to je do tada bio najskuplji animirani film. Hans, Kristof, Ana i Sven iz filma "Zaledjeno kraljevstvo" dobili su ime po Hans Kristijanu Andersenu. Ako ne verujete, izgovorite ova imena brzo.

Postoji podatak da je Adolf Hitler uživao dok je gledao "Snežanu i sedam patuljaka".

strana 1 od 36 idi na stranu