Preminuo čuveni Bad Spenser

Italijanski glumac Bad Spenser, poznat po ulogama u “špageti vestern” filmovima, preminuo je u Rimu u 86. godini, javljaju svetski mediji.

Izvor: B92
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Rođen je kao Karlo Pedersoli 31. oktobra 1929. godine u Napulju i prvi je Italijan koji je 100 metara slobodnim stilom preplivao za manje od jednog minuta.

Takođe, bio je deo italijanske plivačke reprezentacije na Olimpijadi u Finskoj 1952. godine, kao i u Melburnu četiri godine kasnije. Oba puta je u takmičenju slobodnim stilom stigao do polufinala, a bio je i dobar igrač vaterpola.

Od 1947. do 1949. godine radio je u italijanskom konzulatu u Recifeu u Brazilu, gde ja naučio da tečno priča portugalski jezik. Završio je za advokata, a prvi film u kojem se pojavio bio je "Quo Vadis" (1951) koji je snimljen u Italiji.

Pedesetih i šezdesetih snimao je uglavnom filmove za italijansko tržište, a 1967. menja ime u Bad Spenser u čast glumca Spensera Trejsija i njegovog omiljenog piva badvajzer.

Najpoznatiji je po ulogama u “špageti vesternima” i kao deo dua s Terensom Hilom. Njih dvojica su glumili u hitovima poput "Ace High" (1968) i "They Call Me Trinity" (1970) i zajedno su snimili ukupno 18 filmova.

„Terens Hil mi je kao brat i kao sva braća ne slažemo se uvek dobro. Naš odnos se verovatno prenosi i na filmove, ali on uvek može da računa na mene i ja mogu da računam na njega. Uvek smo uživali da radimo zajedno i verovatno smo zato i snimili toliko filmova zajedno", rekao je jednom Spenser.

Na kraju karijere Spenser se posvetio pisanju scenarija, postao je pilot, a ima i registrovanih nekoliko izuma.

Oženio je Mariju Amato 1960. godine i s njom je imao troje dece – Đuzepea, Kristinu i Diajmanta.

U politiku je ušao 2005. godine i bio je deo Berluskonijeve “Napred Italija” partije.

“U životu sam bio sve. Samo tri stvari nisam bio – baletan, džokej i političar. Uzimajući u obzir da prva dva posla ne dolaze u obzir bacio sam se u politiku”, izjavio je tada Spenser.

Inače, bio je prepoznatljiv i po svojoj ogromnoj građi - s visinom od 194 centimetra, velikim stomakom i gustom bradom činio je prilično zastrašujućeg čoveka za sve njegove filmske neprijatelje.

Film/TV

strana 1 od 35 idi na stranu