Fipresci izabrao "Montevideo"

Nagradu Fipresci Srbija za najbolji domaći film 2010. godine dobio je "Montevideo, Bog te video", kojem su pripale i nagrade za režiju i scenario.

Izvor: Tanjug
Podeli

Tradicionalna priznanja udruženja filmskih novinara i kritičara uručena su danas na ceremoniji u Muzeju kinoteke.

Primajući nagradu za "Montevideo", producent Dejan Petrović iz kompanije "Intermedianetwork" zahvalio je celoj ekipi filma, a posebno svojim kolegama Draganu Bjelogrliću i Zvonimiru Šimunecu, kao i Vladi Stankoviću, od čije je knjige potekla ideja za film o učešću naših fudbalera na prvom Svetskom prvenstvu u Montevideu.

Reditelj ovog filma, glumac Dragan Bjelogrlić izjavio je da ga „Fipresci nagrada“ čini ponosnim.

"Ja volim da sanjam, ali ni u najambicioznijim trenucima nisam pomišljao da ću dobiti nagradu za svoj prvi rediteljski film", rekao je on.

Bjelogrlić je primio i nagradu u ime scenarista Srđana Dragojevića I Ranka Božića, koji nisu prisustvovali ceremoniji.

Za najbolju glumu nagrađeni su Jasna Đuričić (Ružica u filmu "Beli, beli svet") i Predrag Miki Manojlović (Azem u filmu "Besa").

Đuričićeva je izrazila zahvalnost celoj filmskoj ekipi, a posebno scenaristkinji Mileni Marković, "koja je napisala retko dobru žensku ulogu".

Manojlović je ocenio da bi, u obilju glumačkih talenata koje Srbija ima, nagrada za glavnu mušku ulogu mogla da bude dodeljena bilo kom od nominovanih (Nebojša Glogovac, Uliks Fehmiu, Nikola Rakočević, Miloš Biković i Srđan Todorović).

"Međutim, nagrada za glavnu žensku ulogu ovoga puta mogla je otići samo u ruke Jasne Đuričić, sjajne glumice evropskog ranga. Tek u svojim srednjim godinama dobila je šansu i briljantno ju je iskoristila", rekao je on, izrazivši nadu da će u srpskoj kinematografiji biti manje stereotipa, a više ovakvih kreacija.

Nagradu za montažu dobila je Nataša Vranješ za film "Šišanje".

Najbolji direktor fotografije je Goran Volarević, koji je snimio "Montevideo" i "Ženu sa slomljenim nosem".

Za scenografiju je nagrađen Nemanja Petrović, za "Montevideo" i "Srpski film".

Nagradu za muziku dobio je Boris Kovač za "Beli, beli svet".

Za najbolji strani film proglašen je "Pisac iz senke" Romana Polanskog, a nagrada pripada srpskom distributeru "Megakom filmu".

Nagrada za životno delo "Bogdan Tirnanić" posthumno je dodeljena dugogodišnjem članu Fipresci Srbija Dušanu Vukiću, koji je preminuo prošlog leta.

Predsednik ovog udruženja Borislav Anđelić podsetio je da se nagrade dodeljuju već 16 godina i izrazio zadovoljstvo što veliki broj prisutnih na ceremoniji pokazuje značaj priznanja koja realno odražavaju sliku srpske kinematografije u 2010. godini.

U okviru programa prikazani su inserti iz svih nominovanih filmova. Uslov za nominaciju je da je film bio na redovnom bioskopskom repertoaru.

Anđelić je dodao da je u glasanju učestvovala većina članova Fipresci Srbija, ali nije precizirao koliko novinara i kritičara je glasalo niti koliko su glasova dobili pobednici po kategorijama.

Film/TV

Otvoren konkurs za Bosi fest 2011

Konkurs za prijem radova za Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom „Bosi fest 2011“ biće otvoren do 28. marta, a rezultati selekcije će biti objavljeni 20. aprila, najavili su organizatori.

Film/TV ponedeljak 28.02. 18:33 Komentara: 0

Kusturica predstavio Andrićev grad

Projekat izgradnje Kamengrada, koji će koštati između između 10 i 12.5 miliona evra predstavljen je 28. februara u Domu kulture u Višegradu, uz video-simulaciju kretanja ulicama budućeg grada od kamena.

Film/TV ponedeljak 28.02. 18:25 Komentara: 28

Lacotijeva ljubavna priča na FEST-u

Italijanski reditelj i scenarista Đanfrančesko Lacoti, predstavio je 28. febuara na konferenciji u „Sava centru“ film „Od života nadalje“, koji je prikazan u FEST-ovoj sekciji „Evropa u Evropi“.

Film/TV ponedeljak 28.02. 17:41 Komentara: 0

Premijera “Crnog labuda“ u NP-u

U želji da beogradskoj publici pruži priliku da uživa u filmu “Crni labud“ u atmosferi pozorišne dvorane, distributerska kuća “MegaCom Film“ će organizovati, 9. marta premijeru filma u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Film/TV ponedeljak 28.02. 14:40 Komentara: 0
strana 1 od 62 idi na stranu