U prolazu sa... Džilijan Anderson

Autor: Dragan Jovićević

Izvor: Danas

Kultura

Izvor: B92

Petak, 21.08.2009.

19:51

Default images

Susret sa Džilijan Anderson, glumicom koju je proslavila uloga Dejne Skali u čuvenom naučnofantastičnom serijalu „Dosije iks“ dogodio se sasvim slučajno, juče na Sarajevo film festivalu, na kojem polako počinjemo i da se navikavamo na slučajnosti, jer ova glomazna manifestacija, iz godine u godinu, pokazuje sve više organizacionih slabosti.

Prilikom slučajnog susreta, gospođa Anderson je popravljala šminku za izlazak pred studente, kojima je u okviru kampa za talentovane koje festival organizuje, juče održala interesantno predavanje o svojim iskustvima i radu u oblasti glume. Delovala je pomalo panično, ali izuzetno profesionalno. Pitamo je kako podnosi tempo koji festival nameće. Odgovara da je neispavana ali zadovoljna, jer je prethodnu noć provela u kafani, gde se dobro jelo.

Džilijan Anderson svu nervozu i umor prekriva glasnim zaraznim smehom, što umnogočemu menja onu mračnu sluku o njoj, koja nam je ostala u sećanju nakon čitavih devet sezona serijala i dva igrana filma „Dosije iks“. Istina je da je igrala i druge uloge, ali činjenica je da će Dejna Skali biti najdublji pečat u njenoj karijeri.

- Ja sam bila pozorišna glumica. Otišla sam u Čikago, gde sam prošla audiciju u jednom pozorištu i tu sam počela karijeru. Jedan agent mi je ponudio da me zastupa ukoliko se preselim u Njujork i tamo počnem da radim. Odlučila sam da probam i sećam se da sam nakon nekoliko audicija, u jednom danu dobila čak tri ponude. Prihvatila sam dve i to jednu u pozorištu i tako nastavila pozorišnu karijeru. Nisam uopšte sebe zamišljala kao veliku zvezdu. Sećam se da sam posle jedne predstave otišla sa prijateljima u jedan suši restoran. Tu me je prepoznao jedan agent, prišao mi je i pitao šta radim ovde kad sam imala tako dobru ulogu u pozorištu.

A kako je došlo do serije „Dosije iks“?

- Originalno pitanje (smeh). Pa jednostavno. S obzirom da nisam imala iskustva u snimanju filmova, htela sam i to da probam. Otišla sam na audiciju u Vankuver i ostala tamo devet godina.

Koliko ste meseci u godini snimali seriju?

- Gotovo devet meseci svake godine. Uvek sam na početku rada mislila kako sam puna entuzijazma i kako ću tokom devet meseci imati vremena da dobro proučim koji su to komadi u kojima ću igrati u pauzi snimanja serije. Međutim, kad god bi ta pauza došla, ja sam bila toliko iscrpljena da nisam ništa mogla drugo da radim sem da se odmaram tri meseca i da se pripremam za nastavak snimanja.
Beta
Nedavno ste igrali i u drugom filmu „Dosije iks“. S obzirom na to da znamo da nećete više igrati u seriji, da li postoji šansa da vas vidimo u još nekom filmu iz tog serijala?

- Verovatno da. U toku su pripreme. Čula sam od producenata da bi novi film trebalo da se snima za 2012. godinu. Trenutno se razmatra ta mogućnost, pa ako bude došlo do toga, prihvatiću tu ponudu, sasvim sigurno. Volim da radim sa ljudima sa kojima sam već uhodana. To je velika prednost. Kada sam snimala prvi film „Dosije iks“ serija je još trajala i film smo snimali u pauzi. Ali drugi film smo snimali nekoliko godina pošto je serija okončana. Tada sam tek postala potpuno svesna kakva je prednost u tome kada unapred znate ljude sa kojima radite.

Vi ste u stvari najviše uloga ostvarili u pozorištu. Šta je to na čemu trenutno radite?

- Upravo radim ulogu Nore u Ibzenovom komadu „Kuća za lutke“. To je jedan feministički komad, kojim sam želela da se bavim. Volim klasične komade, a Nora je nešto poput ženskog Hamleta. Često me pitaju zašto biram tragične uloge, likove žena koje kriju neke mračne tajne, koje obavezno umiru na kraju, ali ja stvarno ne znam šta je to što me njima privlači.

Ne možemo a da vas ne pitamo za Simpsonove! Kako je izgledalo kada ste svoj lik i glas dali animiranoj verziji Dejne Skali?

- Znate li kako je to izgledalo. Ušla sam u studio, stavila slušalice na uši i pročitala replike. I onda sam čekala osam meseci, koliko im je potrebno da proizvedu serijal. Sećam se da sam gledala svaku epizodu i stalno se pitala kad će moj lik da se pojavi... I onda odjednom se pojavila žuta četvoroprsta verzija mene sa mojim glasom i ja sam bila oduševljena. Tada sam počela da se zezam kako mi je Homer Simpson bio sjajan partner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: