Britanski muzej traži pomoć u otkrivanju nestalih artefakata

Britanski muzej otvorio je danas javnu telefonsku liniju preko koje traži pomoć u lociranju oko 2.000 nestalih artefakata, otkrivajući da je reč uglavnom o starogrčkim i rimskim draguljima i nakitu.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 26.09.2023.

18:40

Britanski muzej traži pomoć u otkrivanju nestalih artefakata
Foto: Profimedia

Muzej je prošlog meseca saopštio da je otpustio jednog člana osoblja zbog ukradenih, nestalih ili oštećenih artefakata čime su obelodanjene greške i propusti u ovoj uglednoj kulturnoj ustanovi.

Nakon ove mere, samo nekoliko dana kasnije, i direktor muzeja podneo je ostavku i dao otkaz, prenosi Rojters. Britanski muzej, koji izlaže jednu od najposećenijih kolekcija na svetu, od tada je pooštrio interne mere bezbednosti.

Do sada je vraćeno 60 predmeta, a još 300 je identifikovano i uskoro će biti vraćeno, navodi se u saopštenju Britanskog muzeja.

"Ako ste zabrinuti da biste mogli biti, ili ste bili u posedu predmeta iz kolekcije Britanskog muzeja, ako znate da imate takav predmet u svom posedu ili posedujete informacije koje nam mogu pomoći, kontaktirajte nas", objavljeno je na veb stranici Britanskog muzeja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: