Otvorena izložba Marka Somborca u Knez Mihailovoj

Izložba stripova karitkaturiste Marka Somborca, otvorena je ispred fontane u Knez Mihailovoj ulici, a posetioci će imati priliku da pitaju Somborca kako strip uopšte nastaje. Izložba radova će biti postavljena duž Knez Mihailove ulice od 31. jula do 26. septembra.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Mnogi ga nazivaju satiričnim skenerom naše svakodnevnice, a on se zahvaljuje svojim likovima iz stripa na neiscrpnoj inspiraciji.

Više od 160 radova Marka Somborca, nastalih tokom poslednje decenije, predstavljeno je na 20 postamenata u Knez Mihajlovoj ulici.

“Radi se o radovima od 2005. godine do danas. Oko 160 radova, sa svim našim omiljenim i neomiljenim ličnostima. Pozivamo građane da dođu da vide, izložba će trajati od danas do 26. septembra”, rekao je Marko Somborac.

“Na pitanje koje su to omiljene, a koje (Ne)omiljene ličnosti, odgovara: “Pa dobro, mahom su sve neomiljene ličnosti. To su one ličnosti koje su nas vodile kroz protekli period, svi najmoćniji i svi koji su uticali na naše živote”, dodao je.

Somborac već deset godina svojim stripovima u dnevno političkom " Blic Stripu" zauzima mesto jednog od najpopularnijih i najomiljenijih strip autora u Srbiji. “Deset godina njegovih metafora, o društvenom trenutku, o političarima, o korupciji... Verujem da će Marko i narednih deset ili dvadeset raditi tako svaki dan u Blicu”, izjavio je urednik Blica Predrag Mihailović.

Izložbu i satirični način na koji Somborac predstavlja političku scenu, podrzavaju građani ali i kolege.

“Krenuo sam da gledam izložbu ali shvatam da sam većinu radova već pogledao jer sam stvarno verni pratilac dragog kolege Marka Somborca. Moram da mu odam priznanje na kreativnosti i upornosti da svaki dan uspe da sažme u svom sripu ono najvažnije, najluđe i najgluplje što se desilo na političkoj sceni”, rekao je Zoran Kesić.

“Važno je da se shvati da u Srbiji mora da postoji kritika. Čak i da je ovde sve u najboljem mogućem redu, kritika je dobro došla da ukaže, tamo gde za to postoji prostor, na to da bez kritike nema daljeg napretka i da vlast može da se uljuljka”, izjavio je Milan Ćulibrk.

Osim Somborčevih omiljenih i neomiljenih likova, B92 je zanimalo kako je vremenska prognoza ove televizije dobila mesto u stripu.

“Da, da bila je Kambodža, i sve ostale aktuelnosti na vašoj prognozi, to nisam mogao da propustim. Šta će biti veceras, koje egzotično mesto, da znam kako da se obučem ako krenem za Sidnej ili tako nešto”, zaključio je Somborac.

Ostalo

Božo Vrećo ipak neće igrati "Koštanu"

Božo Vrećo zbog zdravstvenih problema neće biti deo predstave "Koštana" režisera Kokana Mladenovića čije je premijerno izvođenje planirano na festivalu Purgatorije 5. avgusta na Letnoj pozornici Tivat u Crnoj Gori.

Ostalo nedelja 31.07. 09:28 Komentara: 12

Deca iz Srbije na Kampu prijateljstva u Šangaju

Grupa dece - članova Dečjeg kulturnog centra Beograd boravila je u 12. Internacionalnom interaktivnom kampu prijateljstva za mlade u Šangaju, čiji je pokrovitelj Vlada Šangaja, a organizator Šangajska asocijacija za prijateljstvo i saradnju sa stranim zemljama.

Ostalo sreda 27.07. 08:51 Komentara: 0

Novi "Hari Poter" već obara rekorde

Iako će se u rukama čitalaca naći tek od ponoći 31. jula, nova knjiga Džoane Ketlin Rouling "Hari Poter i ukleto dete" već je knjiga s najvećom pretprodajom u Americi, objavo je američki izdavač "Barns end Noubl".

Ostalo utorak 26.07. 12:31 Komentara: 4

Vlada Divljan - Evergreen

"Vlada Divljan - Evergreen", izložba inspirisana životom i radom legendarnog muzičara, biće otvorena danas u Kulturnom centru Šabac u saradnji sa Ustanovom kulture "Parobrod" i Šabačkim letnjim festivalom.

Ostalo ponedeljak 25.07. 10:55 Komentara: 2
strana 1 od 36 idi na stranu