Prijem i dodela nagrada povodom Meseca frankofonije

Ambasada Francuske prirediće danas prijem u čast Meseca frankofonije, a tom prilikom će biti dodeljene nagrade najuspešnijim učesnicima u različitim takmičenjima organizovanim u okviru Dana frankofonije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Nagrade će biti uručene pobednicima takmičenja za najbolju frankofonu pesmu u kategoriji juniora, kao i pobednicima takmičenja u diktatu na francuskom jeziku u kategoriji srednjoškolaca i univerziteta, najavila je danas Ambasada Francuske u Beogradu.

Diktat je okupio 9. marta brojne poznavaoce francuskog jezika i njegovog pravopisa u Čačku, Kragujevcu, Gornjem Milanovcu, Prokuplju, Staroj Pazovi, Beogradu, Nišu i Novom Sadu, u kategoriji učenika srednjih škola i kategoriji univerziteta.

Amatersko takmičenje za najbolju frankofonu pesmu održano je u dve kategorije - juniorskoj od 13 do 17 godina i seniorskoj od 18 do 28 godina u Kladovu, Nišu, Novom Sadu i Beogradu, sa 83 učesnika, od kojih se za finale, koje je održano 27. marta, kvalifikovalo 16 pevača.

Srbija od 2006. godine ima status posmatrača u Međunarodnoj organizaciji frankofonije (OIF), koja ima 80 članica i država posmatrača.

Tokom marta su ambasade zemalja članica OIF obeležile Dane frankofonije u Srbiji nizom kulturnih događaja, zajedno sa nastavnicima francuskog jezika i njihovim učenicima u školama i na fakultetima.

strana 1 od 37 idi na stranu