Izabran novi Upravni odbor UKS

Na današnjoj redovnoj izbornoj Skupštini Udruženja književnika Srbije izabran je novi Upravni odbor UKS i svečano dodeljene godišnje književne nagrade i priznanja.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 29.11.2014.

21:53

Default images

Dodeljene su povelje za životno delo: Ani Dudaš, Miodragu Matickom, Adamu Puslojiću, Ranku Pavloviću i Jovanu Strikoviću. Spomen-plakete sa likom Sime Matavulja dobili su: Stojan Bogdanović, Gordana Vlahović, Dušica Ilin, Dragoljub Kostić i Andrija Radulović.

Žiri za dodelu nagrade "Milan Rakić" za najbolju pesničku zbirku u 2013. godini saopštio je da je ovo priznanje dobio Milan Lukić za knjigu "Body&Copper", u izdanju "Filipa Višnjića" i UKS i Đorđe D. Sibinović za "Hiljadu karaktera", u izdanju "Prosvete".

O nagradi je odlučivao žiri u sastavu Predrag Bogdanović Ci, Miroljub Todorović, Zoran M. Mandić, Petar Žebeljan i Radomir Stojanović. Izveštaj o radu između dve Skupštine brojnim piscima, članovima UKS okupljenim u sali Skupštine opštine Stari grad podneo je predsednik UKS Radomir Andrić.

On je ocenio da je UKS uspešno radilo uprkos mnogim teskoćama i izazovima karakterističnim za vreme obeleženo pogubnom tranzicijom i brojnim kontroverzama i da se godina završava bez dugova.

Andrić je rekao da je UKS tražilo rešenja za povoljniji status pisaca u ekonomski osiromašenom društvu kao i za prevazilaženje postojeće situacije u planiranju književnih programa čiju realizaciju diktira nedostatak sredstava.

"I dalje se suočavamo sa posebnim interesima pojedinih političkih grupa iako neprestano ističemo stav iz izvornog statuta, pisanog rukom Jovana Skerlića da mi kao književna organizacija nismo ni stranačka ni partijska i da svako u njoj može slobodno da izražava svoja različita politička uverenja ne zanemarujući osnovne humanističke ciljeve književnosti", rekao je Andrić.

Pritiscima, neargumentovanim stavovima i neopravdanim ocenama "novih komesara u kulturi" pisci se suprostavljaju svojim stvaralaštvom, realizacijom sadašnjih i budućih projekta kao što su Beogradski međunarodni susreti pisaca, Tribine, Književne novine, čvršćim povezivanjem zajednica u okviru UKS, rešavanjem statusa samostalnih umetnika među kojima je veliki broj pisaca. Naredne godine UKS obeležava 110 godina postojanja i rada a nije se mnogo odmaklo u zaštiti zgrade u Francuskoj 7 koja je nacionalno kulturno dobro, rekao je Andrić i dodao da na nju neprestano nasrću razni tajkuni u sprezi sa političarima koji su ovaj prostor nezakonito delili zakupcima.

On je pozvao Ministarstvo kulture da se jasnije odredi prema dodeli posebnih priznanja za doprinos nacionalnoj kulturi i da mnogi istaknuti književnici budu uvršćeni u zaslužne dobitnike ovog priznanja koje se netačno naziva nacionalna penzija. Andrić je ukazao i na ugroženost srpskog naroda i spomenika kulture na Kosovu i Metohiji, protestovao protiv napada na ćirilično pismo u Hrvatskoj i pozvao ministarstva da više brinu o srpskoj kutlurnoj baštini u susednim državama, pojačaju rad na suzbijanju netolerantih pojava i govora mržnje koji ne doprinose miru na Balkanu.

Izbornoj Skupštini prisustvovalo je 224 pisca a dobrodošlica i uspeh u radu upućena je novoprimljenim članovima, izabrana su 34 nova člana od 406 prijava koliko ih je stiglo u poslednjih nekoliko godina.

Tajnim glasanjem u novi Upravni odbor UKS izabrani su: Radomir Andrić, Zorica Arsić Mandarić, Gordana Vlahović, Veroljub Vukašinović, Petar Žebeljan, Miodrag Jakšić, Dragan Mraović, Marko Nedić, Selimir Radulović, Novica Sovrlić i Dušan Stojković.

Oni će naknadno izabrati predsednika, što će najverovatnije biti novi stari predsednik Andrić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: