O Kjerkegoru u Biblioteci Matice srpske

Povodom 200 godina od rođenja danskog filozofa, teologa i pesnika, jednog od osnivača egzistencijalističke filozofije, Serena Kjerkegora(1813-1855), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki kojom su obuhvaćena Kjerkegorova dela, kao i literatura o njemu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 26.07.2013.

22:14

Default images

Autorka izložbe je Silvija Čamber, urednik Miro Vuksanović, a može se pogledati u javnom katalogu Biblioteke od 29. jula do 23. avgusta.

Elektronski katalog izložbe trajno se čuva i dostupan je na CD-u u Biblioteci, kao i na sajtu www.bms.rs.

Seren Kjerkegor je rođen 5. maja 1813. godine u Kopenhagenu. Njegov lični život obeležili su događaji koje je dansko društvo smatralo skandaloznim: porodična mitologija, raskid veridbe sa Reginom Olsen, napad satiričnog lista "Gusar" i istupi filozofa protiv Crkve.

Bio je veliki kritičar sistematizovane racionalističke misli, posebno hegelijanizma, kao i formalnih crkvenih običaja.

Razdoblje njegove stvaralačke euforije traje od 1843. do 1846. Svoja rana, ujedno i najvažnija filozofska dela pisao je pod različitim pseudonimima.

Najpre je objavio knjigu pod antihegelovskim naslovom "Ili-Ili", ubrzo zatim "Ponavljanje" i "Strah i drhtanje", potom "Filozofske mrvice", te delo iz oblasti psihologije "Pojam strepnje".

Najveći danski filozof poslednje dane proveo je u bolnici u Kopenhagenu gde je preminuo 11. novembra 1855. godine.

Na samrtnoj postelji završio je pisanje "Dnevnika" koji je imao čak 2.845 strana.

Kao i sve stvaraoce koji su bili ispred svog vremena, Kjerkegora su počeli da cene tek decenijama nakon njegove smrti, da bi punu afirmaciju stekao tek vek kasnije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: