I NS u trci za prestonicu kulture

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić najavio je danas, 27. februara da će se glavni grad Vojvodine kandidovati za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine, te da će grad zbog toga uložiti dodatna sredstva u kulturu.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2012.

15:01

Default images

Pavličić je posle posete Novosadskom pozorištu (Ujvideki Sinhaz) rekao da je grad zbog kandidature za prestonicu kulture u 2012. godini namenio 60 miliona dinara iz gradskog budžeta za unapređenje stanja u ustanovama kulture.

On je dodao da će za izgradnju nove zgrade Arhiva grada iz budžeta biti izdvojeno 500 miliona dinara.

U Novosadskom pozorištu završena je i ugradnja centralnog klimatizacionog sistema koji je koštao 15 miliona dinara.

Pavličić je naveo da je grad prošle i ove godine dao 30 miliona dinara za investicije u Novosadsko pozorište, a dodao je da to predstavlja najveće ulaganje u tu ustanovu u poslednjih 10 godina.

"Rešili smo najvažnije probleme i nadam se da će glumci imati dobre uslove za rad, kao i da će publika moći da gleda predstave u kvalitetnom ambijentu", rekao je Pavličić.

Direktor Novosadskog pozorišta Šandor Laslo rekao da je plan da ove godine u Novosadskom pozorištu budu obnovljene mala sala i svlačionice za glumce, da se postavi nova kapija i da se obezbedi novi ulaz za publiku.

Gradske vlasti su još ranije najavile usvajanje Strategije kulturnog razvoja grada do 2020. godine, čime bi bilo definisano kako Novi Sad treba da se pripremi, ukoliko bude izabran za Evropsku prestonicu kulture. Predstavnici opozicije i brojne kulturne organizacije,pak, izneli su da tokom prethodne tri i po godine kulturna politika grada nije postojala,a da su sredstva iz budžeta dodeljivana prema simpatiji ili interesu. Oni su posebno nezadovoljni porukom koju je vlast poslala umetnicima iz Društvenog centra u događajima vezanim za zauzimanje kasarne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: