Fado i bećarac na listi Uneska

Uneskov odbor za očuvanje nematerijalne kulturne baštine odlučio je na skupu na indonežanskom ostrvu Baliju da na svoj popis doda kinesko lutkarsko pozorište senki, portugalsko tradicionalno pevanje fado i meksičke marijače, prenosi AFP.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.11.2011.

22:40

Default images

Nakon višednevnih rasprava, učesnici konferencije dodali su prestižnom popisu 19 novih tradicija, uključujući južnokorejsku tehniku tkanja ramije, turski mesni specijalitet keskek i francuski stil jahanja.



Tu su još i kiparski improvizovani pesnički duel Siatista, Nijemo kolo iz Dalmatinske Zagore i slavonski bećarac.



Uneskova lista nematerijalne kulturne baštine sada broji više od 200 tradicija.

Lista, koja se proširuje svake godine od 2009, ima za cilj da podstakne veće poštovanje za kuturnu raznolikost, ističe se u saopštenju Uneska.

Zemlje čije tradicije dospeju na ovu reprezentativnu listu dobara koja nisu ugrožena i ne preti im nestanak stiču izvesni prestiž koji im pomaže u podsticanju domaćeg turizma.

Postoji, međutim, i kategorija koja je rezervisana za tradicije kojima preti nestanak i kojima je neophodna posebna pažnja kako bi bile očuvane.
Ovoj kategoriji, u koju je od 2009. stavljeno svega 16 kulturnih dobara, nedavno je pridodato 9 novih tradicija.





Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: