Veče posvećeno Pavlu Beljanskom

U četvrtak 9. juna sa početkom u 19h, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će biti održano stručno tumačenje diplomatske uniforme u čast obeležavanja godišnjice rođenja čuvenog kolekcionara i diplomate Pavla Beljanskog.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.06.2011.

12:23

Default images

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog tokom 2011. godine tematski osmišljenim postavkama, predavanjima i video projekcijama obeležava 50 godina od otvaranja.

Tokom večeri biće reči o Diplomatsko-konsularnoj uniformi iz 1937. godine koju je porodica darodavca, posle njegove smrti zajedno sa Zbirkom odlikovanja poklonila Spomen-zbirci. Ovaj jedinstveni primerak uniforme prvi put je izložen tek 2003. godine prilikom svečanog otvaranja rekonstruisanog odeljka Memorijala Pavla Beljanskog.
U Srbiji, pojavljivanje i izgled službenog odela javlja se kao posledica susreta srpskog kulturno-istorijskog nasleđa i evropskih modela s kraja 18. i početkom 19. veka. ’30-ih godina 19. veka za vladavine kneza Miloša Obrenovića, pristupilo se uniformisanju celokupnog državnog aparata. Tada su, kako vojni, tako i civilni službenici dobijali uniforme, činove i zvanja. Praksa pune uniformnosti pripadnika javnih službi napuštena je u drugoj polovini 19. veka i zamenjena uniformisanjem samo onih pripadnika državnih organa i službi koji dolaze u neposredni kontakt sa stanovništvom. Iako će uniformisanje u Srbiji biti u znaku vodeće uloge vojnog odevanja uporedo će se javljati i druge vrste službenog odela kao izraz potrebe da se zemlja u svim segmentima uključi u porodicu evropskih država.

Uredbom o organizaciji Ministarstva inostranih dela (MID), diplomatskih zastupništava i konsulata Kraljevine SHS u inostranstvu 1919. godine stavljen je van snage stari zakon Kraljevine Srbije. Diplomatska služba je na taj način formirana prema novonastalim prilikama. Posle niza izmena i dopuna 1931. objavljen je Pravilnik o izradi i nošenju diplomatsko-konsularne uniforme, obavezne za sve činovnike sa službom u inostranstvu i funkcionere MID-a u zemlji, čime je tačno utvrđen rang diplomatskih predstavnika.

Stručno tumačenje diplomatske uniforme Pavla Beljanskog vodiće Milica Orlović-Čobanov, kustos Spomen-zbirke, koja će tom prilikom ukazati na značaj ličnosti i dela Pavla Beljanskog, uglednog pravnika i diplomate vrhunskog renomea.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: