Veče posvećeno Pavlu Beljanskom

U četvrtak 9. juna sa početkom u 19h, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će biti održano stručno tumačenje diplomatske uniforme u čast obeležavanja godišnjice rođenja čuvenog kolekcionara i diplomate Pavla Beljanskog.

Izvor: PR
Podeli

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog tokom 2011. godine tematski osmišljenim postavkama, predavanjima i video projekcijama obeležava 50 godina od otvaranja.

Tokom večeri biće reči o Diplomatsko-konsularnoj uniformi iz 1937. godine koju je porodica darodavca, posle njegove smrti zajedno sa Zbirkom odlikovanja poklonila Spomen-zbirci. Ovaj jedinstveni primerak uniforme prvi put je izložen tek 2003. godine prilikom svečanog otvaranja rekonstruisanog odeljka Memorijala Pavla Beljanskog.

U Srbiji, pojavljivanje i izgled službenog odela javlja se kao posledica susreta srpskog kulturno-istorijskog nasleđa i evropskih modela s kraja 18. i početkom 19. veka. ’30-ih godina 19. veka za vladavine kneza Miloša Obrenovića, pristupilo se uniformisanju celokupnog državnog aparata. Tada su, kako vojni, tako i civilni službenici dobijali uniforme, činove i zvanja. Praksa pune uniformnosti pripadnika javnih službi napuštena je u drugoj polovini 19. veka i zamenjena uniformisanjem samo onih pripadnika državnih organa i službi koji dolaze u neposredni kontakt sa stanovništvom. Iako će uniformisanje u Srbiji biti u znaku vodeće uloge vojnog odevanja uporedo će se javljati i druge vrste službenog odela kao izraz potrebe da se zemlja u svim segmentima uključi u porodicu evropskih država.

Uredbom o organizaciji Ministarstva inostranih dela (MID), diplomatskih zastupništava i konsulata Kraljevine SHS u inostranstvu 1919. godine stavljen je van snage stari zakon Kraljevine Srbije. Diplomatska služba je na taj način formirana prema novonastalim prilikama. Posle niza izmena i dopuna 1931. objavljen je Pravilnik o izradi i nošenju diplomatsko-konsularne uniforme, obavezne za sve činovnike sa službom u inostranstvu i funkcionere MID-a u zemlji, čime je tačno utvrđen rang diplomatskih predstavnika.

Stručno tumačenje diplomatske uniforme Pavla Beljanskog vodiće Milica Orlović-Čobanov, kustos Spomen-zbirke, koja će tom prilikom ukazati na značaj ličnosti i dela Pavla Beljanskog, uglednog pravnika i diplomate vrhunskog renomea.

Ostalo

Izložba kolonije “Karavukovo 002”

Umetnička kolonija “Karavukovo 002” završava se 30. juna izložbom deset umetnika iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji su proteklih desetak dana radili u tom mestu na srpsko-hrvatskoj granici.

Ostalo četvrtak 30.06. 19:26 Komentara: 0

"Spomenik Internacionali" u Zagrebu

U Muzeju savremene umetnosti (MSU) u Zagrebu od 30 -17. jula biće postavljena interaktivna instalacija umetnika Nemanje Cvijanovića "Spomenik sećanju na ideju o Internacionali", simbol kolektivnog sećanja na ideju o revoluciji i klasnoj borbi.

Ostalo četvrtak 30.06. 17:12 Komentara: 0

Izložba Ere Milivojevića u DOB-u

Jedan od pionira konceptualne umetnosti u našoj zemlji Era Milivojević će posetiocima u formi jednodnevne izložbe, ponuditi svoj pogled na 4. jul-Dan nezavisnosti, najveći praznik u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ostalo četvrtak 30.06. 13:03 Komentara: 0

Ko je dvomilioniti posetilac Exita?

Tokom prethodnih 11 godina kroz kapije Exit festivala prošlo je 1 890 000 ljudi, a ove godine očekuje se dvomilioniti posetilac Exita! Sve oči su uprte u treći dan Exit festivala, kada će sistem na ulazima prepoznati jubilarnog posetioca, koga očekuju vredne nagrade.

Ostalo četvrtak 30.06. 12:57 Komentara: 0

NS plaća dug za Exitov kamp?

Dugovi festivala "Exit" prema Vojsci Srbije zbog korišćenja zemljišta kasarne "Janko Čmelik" za potrebe kampa, možda će morati da budu izmireni iz novosadske gradske kase.

Ostalo četvrtak 30.06. 07:40 Komentara: 0
strana 1 od 63 idi na stranu