"Srbija u svetu" u Muzeju istorije

U istorijskom muzeju Srbije ministar kulture Nebojša Bradić je otvorio izložbu "Srbija u svetu" na kojoj je dat pregled međunarodnih aktivnosti Ministarstva u 2010. godini.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 31.12.2010.

10:19

Default images

Bradić je konstatovao da je tokom godine na izmaku bilo puno dinamičnih programa, a na izložbi je dokumentovan samo jedan manji deo onoga što je urađeno na promovisanju Srbije u svetu kroz kulturne aktivnosti.

Osvrnuvši se na publikaciju koja prati izložbu ministar je rekao da se tu mogu pratiti sve akcije koje je ministarstvo podržalo tokom godine i da se tako dobija mnogo bolja slika šta je urađeno od dana srpske kulture u Egiptu i Kini do sajmova knjiga u Beču, Frankfurtu, Lajpcigu i Solunu.

On je skrenuo pažnju na aktivnosti kojima je bio cilj da projektuju "lepše lice" Srbije prema inostranstvu preko prevođenja domaćih autora na strane jezike, predstavljanja kulturnog nasleđa, uključenja u evropske projekte trvđave na Dunavu, promovisanje domaće kinematografije...

Bradić je najavio da je za 2011. planiran niz akcija, a prvi veliki nastup Srbije biće na Sajmu knjiga u Lajpcigu gde je počasni gost, Beograd će biti i domaćin značajnih susreta ministara kulture, sednice UNESKO-a, svetskog kongresa Međunarodnog PEN-a...

Goste je pozdravila, u ulozi domaćice, direktorka Muzeja istorije Srbije dr Ana Stolić koja je najavila još intenzivniju saradnju sa institucijama u zemlji i inostranstvu.

To je bila i poruka direktora Prirodnjačkog muzeja Slavka Spasića koji je podsetio da je muzej osnovan 1895. godine i među najstarijim je muzejskim institucijama u Srbiji.

Za jubilej je organzovana izložba "Zeleno i crno o čaju" koja je plod saradnje sa Kinom i Indijom i u planu su novi projekti koji će biti plod međunarodne saradnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

7 h

Podeli: