Nova vizija stvaranja muzike

Linux Laptop Orchestra (L2ork) u okviru svoje evropske turneje 18. maja nastupio je u Zagrebu u Muzeju savremene umetnosti.

Izvor: B92

Petak, 20.05.2011.

14:54

Default images

Posetioci Dvorane Gorgona zagrebačkog Muzeja savremene umetnosti u utorak imali su jedinstvenu priliku da besplatno uživaju u zanimljivom i neobičnom spoju umetnosti i visoke tehnologije.

L2ork je jedinstveni muzički projekat nastao pod pokroviteljstvom američkog Univerziteta Virdžinija Tek (Virginia Tech). Njega čine 12 izvođača koji za stvaranje (pretežno ambijentalne) muzike koriste isključivo laptopove sa linux operativnim sistemom i Nintendo Wiimote koji, kada se povežu, ljudske pokrete i gestove pretvaraju u zvukove i tonove.

Osim originalnog načina stvaranja muzike, ovaj orkestar izdvaja se i po korišćenju borilačke veštine tai či čuan kao koreografije za svoje kompozicije, i unikatnih hemisfernih zvučnika, koji su takođe razvijeni na Virdžinija Teku sa ciljem da što preciznije podražavaju zvukove akustičnih instrumenata.

Linux laptop orchestra do sada je održao dve zapažene turneje po SAD, a trenutno se nalazi na prvoj turneji po starom kontinentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: