Ministarstvo kulture osudilo hrvatsko prisvajanje Tesle: "Nikola Tesla pripada srpskom narodu"

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije najoštrije je danas osudilo nameru Hrvatske da na Svetskoj izložbi "Dubai ekspo" 2020. Nikolu Teslu predstavi kao hrvatskog naučnika i inovatora.

Izvor: B92, Beta

Petak, 09.08.2019.

18:13

Ministarstvo kulture osudilo hrvatsko prisvajanje Tesle:
Foto: Getty/ Herbert Barraud

"Nedopustiv je pokušaj prisvajanja ovog srpskog naučnika koga celokupna svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki deo svog života proveo u Americi", piše u saopštenju Ministarstva.

"Do sada nebrojeno puta ponovljen pokušaj prisvajanja srpskog naučnika i neprimereno krivotvorenje istine neće doneti nikakvo dobro, niti dobit Hrvatskoj", ističe se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Podseća se da "u enciklopedijama, naučnim radovima i popularnim tekstovima na svim jezicima stoji istorijski jedino tačan podatak koji Nikolu Teslu stavlja u red najznačajnijih srpskih naučnika".
Foto: Muzej Nikole Tesle u Beogradu depositphoto/saiko3p
"Nikola Tesla pripada svetu po svojim naučnim doprinosima i izumima, ali srpskom narodu po svom poreklu. Nikakvi tragikomični pokušaji falsifikovanja tu jednostavnu istinu ne mogu da promene", ističe se u saopštenju Ministarstva.

Radio-televizija Srbije je ranije danas objavila da na Svetskoj izložbi "Dubаi ekspo", kojа se održаvа sledeće godine, Hrvаtskа plаnirа dа kаo jednu od nаjistаknutijih ličnosti svoje zemlje predstаvi i srpskog nаučnikа Nikolu Teslu, rođenog u hrvаtskom mestu Smiljаne.

"Nikola Teslа će se naći u društvu hrvаtskih nаučnikа i inovаtorа, kаo što su pronаlаzаč iz 16. vekа Fаust Vrаnčić, аli i, prema nedаvnim procenаmа nаjbogаtiji Hrvаt Mаte Rimаc, inovаtor i vlаsnik kompаnije "Rimаc аutomobili", prenosi RTS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

249 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: