Život

Ponedeljak, 01.01.2024.

12:15

Prva kiša meteora u 2024: Očekuje nas 120 zvezda padalica na sat

Kiša meteora Kvadrantid dostići će vrhunac tokom noći između 2. i 3. januara, a astronomi predviđaju da će nebom proći do 120 "zvezda padalica" na sat, saopštila je pres-služba Moskovskog planetarijuma.

Izvor: sputnikportal.rs

Prva kiša meteora u 2024: Očekuje nas 120 zvezda padalica na sat
Foto: Nazarii_Neshcherenskyi/Shutterstock

"Prema prognozama Međunarodne meteorske organizacije, do 120 meteora na sat se očekuje u špicu noći, što je 1-2 meteora u minuti uz vedro nebo", precizirali su astronomi.

Kiša meteora će biti aktivna u periodu od 28. decembra do 12. januara, a najbolje se može videti sa severne hemisfere. Radijant meteora, ili oblast porekla, leži ispod ručke Velikog medveda u sazvežđu severne hemisfere Volar.

Najbolje vreme za posmatranje kiše meteora,prema rečima naučnika, je u drugoj polovini noći, kada je radijant na najvišoj tački iznad severoistočnog horizonta.

Pik Kvadrantidi traje mnogo kraći u odnosu na druge kiše meteora, svega šest sati, pre nego što njihov intenzitet brzo opadne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: