Info

Ponedeljak, 19.03.2007.

16:57

Sunitski pokret za reformu

Rade Božović kaže da je vehabizam nastao kao religijski pokret, koji se kasnije pretvorio u političko-socijalni, a potom, "makar kako to štampa interpretira, u politički pokret". Božović je naveo da "obično sredstava javnog informisanja povezuju vehabije sa terorizmom" i da je vehabizam nastao u XVIII veku u Saudijskoj Arabiji, podsećajući "da ne treba zaboraviti ni da je ta zemlja od Drugog svetskog rata veran saveznik SAD".

Izvor: Agencija Beta

Default images

Vehabizam je tipično sunitski pokret za reformu vere koji je nastao u XVIII veku u Saudijskoj Arabiji, gde je i danas njegovo najjače uporište, rekao je orijentalista Rade Božović.

Božović je agenciji Beta rekao da je teško govoriti o postojanju vehabizma kao pokreta "u populaciji koja je daleko od islamskog duhovnog izvorišta i organizovanih oblika ispoljavanja vere".

On je kazao da je na porast vehabija u Novom Pazaru "verovatno uticalo to što su se, u poslednje dve decenije, mnogi muslimani školovali na univerzitetima u arapskom svetu, koji su mlađi po tradiciji, a na kojima se ponekad podiže neprijateljstvo prema drugim verama".

"Nije zapaženo da vehabija ima u Beogradu, a teško da ih ima i u Novom Sadu", ocenio je Božović i dodao da često ni muslimanima nije jasno šta je vehabizam.

Božović je rekao da je vehabizam nastao kao religijski pokret, koji se kasnije pretvorio u političko-socijalni, a potom, "makar kako to štampa interpretira, u politički pokret".

Kako je objasnio, vehabije je najlakše prepoznati po vizuelnom identitetu kada je reč o muškoj populaciji - nose zapuštene brade i nešto kraće pantalone i jako brinu o moralu, ponašanju i oblačenju žzena".

"Nije primećeno da žene učestvuju u tom tipično sunitskom pokretu, koji je počeo kao pokret za versku reformu, za čišćenje islama od idolatrije i sufijskih narodnih verovanja", naveo je Božović.

"Kada je reč o verskim obredima (način molitve i gde se moli), vehabije često stvaraju problem namećući svoj način pristupu i realizaciji obreda ostalim vernicima", rekao je Božović i dodao da "verovatno takvih sukoba ima širom sunitskog sveta".

"Nije bitno kako se vrše obredi, već iskren stav prema veri, kako interpretiramo veru da bude u funkciji ljubavi, bratimljenja, razumevanja i suživota. Zato je bitan, kada je reč, o islamu način na koji imami deluju u džamijama", naglasio je Božović.

On je dodao da "ako imami ne deluju u funkciji bratmljenja i suživota, mešihat ili muftija kada je reč o Sandžaku ili Beogradu mora da se zabrine".

Božović je naveo da "obično sredstava javnog informisanja povezuju vehabije sa terorizmom" i da je vehabizam nastao u XVIII veku u Saudijskoj Arabiji, podsećajući "da ne treba zaboraviti ni da je ta zemlja od Drugog svetskog rata veran saveznik SAD".

MUP Srbije je u petak nedaleko od Novog Pazara otkrio kamp i pećinu u kojoj su se obučavali pripadnici pokreta vehabija i uhapsio četvoro osumnjičenih kod kojih je pronađeno različito oružje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: