BBC

Nedelja, 04.12.2022.

17:49

Amerika i životinje: "Pacovi će mrzeti ovaj oglas" - Njujork traži istrebljivača glodara

Gradski oci Njujorka raspisali konkurs za direktora odeljenja za suzbijanje pacova.

Izvor: BBC

Amerika i životinje:
Getty Images

Pacovima Njujorka je objavljen rat, a uskoro će grad dobiti novog "šerifa".

Gradske vlasti raspisale su konkurs za direktora odeljenja za suzbijanje glodara - ili Cara pacova, kako ga mnogi nazivaju - čiji će zadatak biti da se bori protiv "pravog neprijatelja".

"Idealni kandidat treba da je visoko motivisan i pomalo krvožedan", piše u oglasu za posao objavljenom ove nedelje.

Ko bude izabran za tu ulogu mogao bi da bude plaćen do 170.000 dolara godišnje.

Opisuje se kao "celodnevni posao koji zahteva izdržljivost i umešnost", a kandidat bi trebalo da ima "dozu prepredenosti i auru zlobe".

Posao podrazumeva pravljenje strategije za borbu protiv pacova i rukovođenje službama sa praktičnim tehnikama istrebljenja.

"Pacovi će se mrzeti ovaj oglas za posao. Ali 8,8 miliona Njujorčana i vaša gradska vlada spremni su da rade na smanjenju populacije glodara, poboljšanju čistoće i sprečavanju kuge", navodi se u oglasu.

To je najnoviji razvoj događaja u "ratu protiv pacova" koji je počeo u oktobru, nakon što su prethodni napori da se populacija glodara u gradu stavi pod kontrolu doneli različite rezultate.

Jedan od načina za borbu protiv opasnih, ali pametnih glodara je i postavljanje posebnih kanti za smeće, a od Njujorčana se zahteva da poštuju nova pravila da đubre odlažu u kese otporne na štetočine.

Broj pacova je naglo porastao poslednjih godina, kao i broj pritužbi gradskim komunalnim službama - za čak 67 odsto u odnosu na 2019.

Procenjuje se da oko dva miliona pacova živi na ulicama grada i u tunelima podzemne železnice, ili otprilike jedan na svaka četiri Njujorčana.

Prema poslednjim istraživanjima, Njujork je na trećem mesto po broju pacova u velikim američkim područjima gde postoje metroi.

Ispred Njujorka su Boston i Filadelfija.

Dovoljno je da se provozate metroom i da slušate priče ljudi o njujorškim pacovima.

"Svuda ih ima", kaže jedan putnik.

"Videćete njih šest kako stoje na stanici i čekaju voz", kaže drugi.

Njujork je decenijama bio zloglasan zbog pacova, a mnogi kažu se stvari pogoršavaju.

"Apsolutno su van kontrole", kaže Skot Stringer, predsednik opštine Menhetn.

"Oni šire bolesti i drže ljude podalje od ovog grada", dodaje. Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: