Zdravlje

Ponedeljak, 10.01.2011.

14:18

Veza između vakcina i autizma?

Prva studija kojom je vakcinisanje dece povezano sa autizmom bila je zasnovana na nameštenim informacijama o deci koja su ispitivana, piše u najnovijem izveštaju o tom već diskreditovanom istraživanju.

Izvor: B92

Default images

Zaključka istraživanja iz 1998. Endrjua Vejkfilda i njegovih saradnika, odreklo se 10 od 13 koautora, a medicinski časopis "Lanset" koji ga je objavio, potom je povukao izveštaj. Ipak, tvrdnja da je vakcina protiv tri vrste boginja (MMR) povezana sa autizmom, zastrašila je roditelje širom sveta i broj vakcinisane dece je opao.

Posle poređenja dijagnoza iznetih u tom istraživanju, sa bolničkim podacima, novo istraživanje otkriva da su Vejkfild i saradnici izmenili podatke o deci-pacijentima.

Svi slučajevi pogrešno predstavljeni

U analizi čiji je autor britanski novinar Brajan Dir, kosntatuje se da je od 12-oro proučavane dece za koju se u osporenom izveštaju tvrdi da su bila normalna dok nisu dobila vakcinu MMR, petoro dece je prethodno dokumentovano imalo teškoće u razvoju.

Poređenjem medicinskih podataka i podataka koje su dali roditelji, Dir je utvrdio i da su svi slučajevi na neki način pogrešno predstavljeni u osporenom izveštaju.

Vejkfild ne menja mišljenje

Agencija AP nije uspela da dobije izjavu Vejkfilda koji i u najnovijoj knjizi tvrdi da postoji povezanost vakcina i autizma i da to zvanično zdravstvo ignoriše.

Dirov članak su platili londonski "Sandej tajms" i britanski TV-kanal "Čenel 4". Na internetu je objavljen danas (6.1.), na sajtu medicinskog časopisa BMJ. U uvodniku urednik BMJ Fiona Godli naziva Vejfildovu studiju "razrađenom obmanom".

Zabrana u Velikoj Britaniji

Vejkfildu je maja 2010. oduzeta dozvola da se bavi medicinom u Velikoj Britaniji. Mnoge druge objavljene studije nisu pokazale povezanost vakcine MMR i autizma.

Međutim, male boginje su se rasplamsale od kada je objavljeno Vejkfildovo istraživanje, a bilo je i povremenog masovnog oboljevanja u Evropi i SAD. Male boginje su 2008. ocenjene kao endemske u Engleskoj i Velsu.

Izvor: Deutsche Welle
Foto: zeathiel, www.sxc.hu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: