Info

Sreda, 18.09.2002.

12:49

Narod umoran od mitinga

Izvor: Večernje novosti

Default images

Predsednički kandidati uveliko „troše“ kilometre i kilometre na svom predizbornom putu širom Srbije. Za sam finiš je još rano, ali se već polako mogu davati prve procene pređene kilometraže, koje neko „u nogama“ ima više, a neko manje.
Kao što im „tabananje“ Srbijom nije isto, tako su im i taktike, kako će se i gde obratiti biračima, različite. Biračima se obraćaju od pozorišta, preko lokalnih radio i tv-stanica, sve do gradskih trgova.
Izbori će presuditi ko će biti predsednik Srbije, a „Novosti“ – jezikom brojki, odnosno na bazi slobodnih procena svojih dopisnika – osvetljavaju: kakav su „magnet“ bili favoriti predsedničke trke, kako su „prošli na terenu“.
Na mitingu u Vranju, prema proceni našeg dopisnika, Miroljuba Labusa je dočekalo oko 2.000, a Vojislava Šešelja oko 3.000 ljudi, dok je Vuk Drašković samo prošetao gradskim ulicama i pijacom. U Vladičinom Hanu, Labusa je slušalo oko 500, a Šešelja i Draškovića po (približno) 300 građana. Vojislav Koštunica je u Valjevu govorio pred oko 700 ljudi, dok se oko Labusa prilikom šetnje okupilo oko 200.

Šabac i Užice

Labus je u Šapcu potpisivao deklaraciju i obratio se simpatizerima sa improvizovane govornice, oko koje se okupilo oko 200 ljudi. Koštunica je imao miting ispred hotela „Sloboda“ pred više stotina Šapčana, a njegov izborni štab je saopštio da ih je bilo između 3.500 i 4.000. Labus je imao peh u Leskovcu, jer je u vreme njegovog dočeka počeo neviđeni pljusak, ali je opšti utisak popravio solidan „doček“ u Vlasotincu. Šešelj je okupio solidan broj pristalica na mitingu na Širokoj čaršiji, a Bata Živojinović je iskoristio čuvenu „Roštiljijadu“ da bude viđen među Leskovčanima. Inače, neke kandidate je u pojedinim trenucima pratio veći broj novinara nego njihovih pristalica.
Šešelj je u Užicu imao klasičan miting pred oko 3.000 ljudi, dok je Koštunica održao kraći govor na stepeništu kojim se dolazi do Trga partizana pred 500 građana, a Labus je obišao gradsku bolnicu i uveče se družio sa mladima. Bata Živojinović je odabrao obilazak prostorije SPS. Na mitingu u Nišu Labus je govorio pred par stotina ljudi. Drašković se ispred prostorija SPO obratio svojim pristalicama, kojih je bilo stotinak.

Čačak i Loznica

Na mitingu u Čačku Koštunica je okupio oko 3.000 građana, a Šešelj oko 1.000 – procena je našeg dopisnika. Bata Živojinović se opet opredelio za stranačke prostorije, ali je u Domu sindikata u Kragujevcu izašao pred oko 200 prisutnih. U istom gradu Šešelj je na Trgu kod krsta okupio dve hiljade pristalica, dok je Drašković bio na više punktova u gradu obraćajući se, u proseku, po 300 ljudi. Šešelj je u Zaječaru održao dvočasovni miting pred 1.000 građana, Labus je govorio pred oko 500, nakon čega je potpisivao deklaraciju. Živojinović je govorio u sali Komiteta pred tridesetak pristalica.
Koštunica je u Loznici govorio pred oko 700 ljudi, dok je Miroljub Labus svoj izborni program obrazlagao pred neznatno manjim brojem „svojih“ kao i Bata Živojinović ispred prostorija SPS. Do sada su se u Aleksincu, kao predsednički kandidati pojavili Labus i Drašković. Obojica su, u pratnji članova svojih izbornih štabova prošetali glavnom ulicom, a zatim obrazlagali izborne programe ispred gradske fontane. Pred oko 500 građana.

Sombor i Prokuplje

Koštuničin govor u Gornjem Milanovcu, na Trgu Kneza Mihajla, slušalo je oko 1.500 njegovih pristalica. Na istom trgu Šešelj nije imao klasičan miting, već razgovor sa stotinak sledbenika i novinara. Živojinović je govorio pred tridesetak članova SPS i novinara, u pratnji Zorana Anđelkovića, Aleksandra Vulina i Milorada Vučelića. Prokuplje i nekoliko okolnih sela, prvi je posetio Drašković, gde je na gradskom trgu govorio pred nekoliko stotina građana. Dok je Drašković zaobišao Kušrumliju i Blace, lider radikala je (obilazeći Toplicu), prvo posetio ove dve varoši, i govorio pred nekoliko stotina pristalica. Živojinović je obišao Kuršumliju i Prokuplje, gde ga je pozdravilo nekoliko stotina građana.
Na Šešeljevom mitingu u Somboru bilo je prisutno oko 600 njegovih pristalica. Drašković je održao samo konferenciju za novinare, dok je Živojinović gostovao na lokalnoj televiziji. Šešelj je boravio i u Boru, gde je govorio, po slobodnoj proceni, pred manje od 1.000 ljudi.
Tako izgleda letimičan cifarski pregled predsedničke kampanje. Svi kandidati, međutim, uzdaju se u finiš, kada će na završnim mitinzima u prestonici, kako se nadaju, svojim protivkandidatima, zadati „završni udarac“.
Predizborne brojke i uspesi, naravno, mogu i da prevare, jer se računaju samo one zaokružene na glasačkim listićima.

Bujanovac

Na samom početku kampanje Labus, Drašković i Šešelj posetili su Bujanovac. Labus je razgovarao sa oko stotinak građana, a Drašković posle posete jednom poljoprivredniku govorio na mitingu u selu Levosoje pred oko 200 ljudi. Šešelj je najpre održao konferenciju za novinare u sedištu stranke, a potom na Gradskom trgu razgovarao sa oko 200-300 pristalica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: