Utorak, 09.02.2010.

17:01

U Valjevu pregledano 4.500 žena

U Valjevu je za tri i po meseca na mobilnom mamografu pregledano 4.500 žena, dok je u valjevskoj bolnici pregledano više od 6.500 žena iz Kolubarskog okruga.

Izvor: B92, Beta

Default images

"Te brojke potvrđuju da je izbor Valjeva za dolazak mobilnog mamografa bio apsolutno opravdan", rekao je novinarima predsednik radne grupe za skrining i rano otkrivanje raka dojke Ministarstva zdravlja Srbije Zoran Rakočević.

Rakočević je naveo da je do sada analizirano 1.900 mamografija na osnovu kojih su od 10. januara u valjevskoj bolnici počele operacije pacijentkinja kod kojih je otkrivena maligna promena dojke.

Dodao je da rezultat kod 200 žena zahteva dalje dijagnostičke preglede i praćenje rezultata u određenom vremenskom periodu.

Rakočević je kazao da su u poređenju sa Kraljevom, gde je mobilni mamograf bio pre Valjeva, rezultati pregledanih žena "približno isti".

On je podsetio na značaj ranog otkrivanja bolesti, a upravo mobilni mamograf je "prvi korak u toj preventivi".

Mobilni mamograf 15. februara iz Valjeva odlazi u Sombor, čime se kampanja pregleda i ranog otkrivanja raka dojke u Kolubarskom okrugu ne završava jer će, prema rečima koordinatora akcije Slavice Viotorović, pregledi na koje čeka oko 600 žena biti urađeni u valjevskom Zdravstvenom centru.

Mobilni digitalni mamograf je dar medijske kuće B92 Institututu za onkologiju i radiologiju Srbije u okviru kampanje "Srbija protiv raka", a zakazivanje kliničkih pregleda i dalje je moguće telefonom 0800-014-014.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: