Utorak, 06.10.2015.

17:30

Šta EU predlaže Turskoj povodom izbegličke krize?

EU i Turska nameravaju da zavođenjem zajedničkog nadzora granica, bitkom protiv krijumčara i milijardom evra pomoći EU zaustave navalu ilegalnih imigranata.

Izvor: Beta

Default images
Foto: Beta, arhiva

Utvrđivanjem identiteta na granicama, izbeglicama iz ratova i progona omogućiće se dobijanje azila u Evropi.

To stoji u Akcionom planu, koji je u Briselu obrazložen turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, a kojim se "EU i Turska obavezuju na saradnju u cilju pomoći izbeglicama i uređivanja migracije da bi se uhvatilo u koštac s neviđenom izbegličkom krizom i sprečio nekontrolisani priliv migranata u Turku i preko Turske u EU".

Planom koji odmah treba da stupi na snagu, EU i vlasti u Ankari obezbediće brzo vraćanje u zemlje porekla iregularnih migranata kojima nije potrebna međunarodna zaštita.

EU je prihvatila da deo plana bude i dijalog o viznoj liberalizaciji s Turskom, ali i sporazum o readmisiji, koji obavezuje Ankaru da prihvati vraćanje onih za koje EU utvrdi da su preko Turske nelegalno došli u Uniju.

Vlasti u Ankari se obavezuju da osetno pooštre propise o izdavanju viza i boravaka za državljane zemalja koje su potencijalno izvor ilegalne imigracije u Tursku i EU, uz popis i utvrđivanja identiteta svih migranata.

Turska će osnažiti saradnju i ubrzati postupak neometanog vraćanja s turske teritorije pridošlih neregularnih migranata koje zaustave rumunske, grčke ili bugarske vlasti.

EU će pomoći tehničko i stručno jačanje turske obalske straže koja će osetno pojačati patroliranje granicama zajedno s grčkom obalskom stražom. Brisel je, istovremeno, odlučan da pruži bitnu finansijsku i humanitarnu pomoć za zbrinjavanje sirijskih izbeglica i u Libanu, Jordanu, Iraku i Egiptu.

Evropska unija će s turskim vlastima raditi i na tome da deo izbeglica iz Turske dobije azil i dođe u zemlje evropske dvadesetosmorice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: