Alternativna medicina u službi mentalnog zdravlja? Psiholog: Neutešan čovek će sve da proba

U potrazi za brzim rešenjem psiholoških tegoba, mnogi pribegavaju raznim metodama, od samopomoći čitanjem knjiga, preko konzumacije raznih čajeva, trava, dijeta, odlaska na 'posebne seanse', pre nego se obrate psihoterapeutu za pomoć.

Zdravlje

Izvor: S.Vasiæ

Sreda, 21.04.2021.

12:03

Alternativna medicina u službi mentalnog zdravlja? Psiholog: Neutešan čovek će sve da proba
Foto: Depositphotos/IgorVetushko

Neutešan čovek će sve da proba, čak i kada sam zna da su šanse da mu bude bolje male ili kada postoji mogućnost da postane žrtva prevare tako što će da da novac za 'isceljenje' kod nekog gurua, maga, vrača...

Ipak, sve pomenute forme alternativne medicine mogu da budu samo pomoćna sredstva, nikako ne mogu da izleče nekog od depresije, anksioznosti, fobija, šizofrenije, smatra psihlog Aleksandar Šibul.

"Osobe koje imaju psiholoških problema treba da se jave psihijatru, psihologu ili psihoterapeutu. To je baza i osnova. Alternativa nikako ne može da bude prva. Homeopatske tablete nisu priznate kao lekovi u Americi već kao pomoćna sredstva. Čajevi, uzimanje melatonina, tehnike disanja i meditacija su vežbe koje pomažu da smirimo problem, odnosno samo da smire simptome, a lečenje samo simptoma nema efekta. Autogeni trening je takođe pomoćno sredstvo, ali ne rešava problem, mora da se radi i na uzroku", tvrdi za #kakosi Šibul.

U većini slučajeva ne možemo ni sami sebi da pomognemo jer, kako kaže, mi stvari gledamo iz našeg ugla, samo saznavanje nekog pojma nije dovoljno za promenu.

"Potrebno je na problem gledamo drugim očima, a kada se to desi može i knjiga da pomogne".

Naš sagovornik preporučuje da izbegavate astrologe, numerologe, "lajfkoučeve" i sve one koji nisu dovoljno stručni da vam pruže pomoć.
Foto: Depositphotos/Amaviael
Zloupotreba ljudi koji nude vrstu alternativne pomoći je ugrozila mnoge ljude koji nisu hteli da idu kod lekara. "Znam čoveka kome je jedan nadrilekar dao banalni savet i naplatio mu bol i patnju preko 200 evra, tako što mu je naložio koliko da posti i na koliko parastosa da ode da bi ozdravio od raka. Koliko je samo takvih primera za druge zdravstvene probleme i koliko je života izgubljeno zbog toga što bolesni nisu išli kod doktora", konstatuje Šibul.

Najgore od svega je lečenje na internetu. Tamo baš svako sebi daje za pravo da se predstavi kako hoće ili prodaje šta hoće i treba biti vrlo obazriv.

Grupe za psihološku podršku koje su za vreme korone morale tako da komuniciraju su od velike pomoći. Dobrodošla je i psihoterapija putem Skype, Zoom-a i drugih mreža, ali sve ostalo treba uzeti sa rezervom.

Kao neko ko je pristalica zvanične medicine i lečenja, Šibul čitaocima #kakosi rado uz to preporučuje fizičku aktivnost, a posebno tehnike disanja koje se mogu uzeti iz raznih kurseva za freediving (ronjenje na dah).

"To svima preporučujem jer nas smiruje smanjujući broj otkucaja srca u minutu. To su neuropsihološki proverene vežbe, mozak manje luči kortizol, a više endorfin. Odlične su za one koji bi samo da se opuste".

Podelite sa nama vaša iskustva o tome koliko je alternativna medicina ipak bila od pomoći da se izborite sa problemima i "unutrašnjim demonima"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: