Info

Sreda, 07.07.2004.

08:56

Branko Pavlović je najveći kočničar reformi u Srbiji

Izvor: Milan Æulibrk

Default images

To što je privatizacija u proteklih nekoliko meseci potpuno zaustavljena je najveći, kardinalni ekonomski neuspeh ove vlade i u drugom polugođu moramo potpuno da promenimo tu politiku, poručuje Dinkić

Srpski ministar finansija Mlađan Dinkić izrazio je juče uverenje da je u Vladi Srbije “već postignut konsenzus da se direktor Agencije za privatizaciju Branko Pavlović mora promeniti”. Sa sadašnjom Agencijom i odnosom prema privatizaciji ova Vlada ne može biti reformska, a G17 plus sebe ne vidi u takvoj vladi i zato se pitanje mora brzo rešiti, rekao je Dinkić za “Dnevnik”, demantujući optužbe koje je na njegov račun izneo Pavlović. Uz napomenu da kao ministar finansija nema nikakve nadležnosti za proces privatizacije, pa samim tim ni mogućnost da utiče na odluke, on je kazao da kao član Vlade smatra da je Agencija, odnosno njen direktor, “glavni kočničar svih reformi u Srbiji”.

– To je jasno ne samo meni već i najvećem broju članova Vlade, naročito onima koji se bave ekonomskim pitanjima, a vreme će pokazati da li je zahtev da se Pavlović smeni moj usamljeni stav – kaže Dinkić. – Vlada zbog lošeg rada Agencije sada ima problema i u odnosima s međunarodnim finansijskim institucijama. Bez privatizacije reforme su polovične i to što je taj proces u proteklih nekoliko meseci potpuno zaustavljen je najveći, kardinalni ekonomski neuspeh ove vlade Srbije i u drugoj polovini godine moramo potpuno da promenimo tu politiku. Budžet se sada puni isključivo boljom naplatom poreza, ali na dugi rok ova situacija je neodrživa iz dva razloga. Prvo, planirano je da se deo deficita pokrije prihodima od privatizacije, a još važnije je što je zaustavljanje privatizacije potpuno ukočilo i privredni razvoj, jer je osnova tranzicije promena privredne strukture kroz privatizaciju i strane investicije, kako bi se došlo do efikasnije privrede i rasta društvenog proizvoda.

On ističe da je snažan rast industrijske proizvodnje u prvih pet ovogodišnjih meseci velikim delom rezultat prošlogodišnje privatizacije, dok sada Agencija radi nedopustivo sporo, a poništila je tender za “Sever”, iako je retko ko spreman da kupi fabriku suočenu s ogromnim dugovima. Ponudu na tenderu je dostavila austrijska kompanija, jedan od najboljih proizvođača elektromotora u srednjoj Evropi, spremna da preuzme sve dugove, garantuje posao radnicima, a htela je da prebaci svoju proizvodnju iz drugih zemalja u Srbiju, ali je tender poništen i to je skandal, ističe Dinkić, uz napomenu da je na taj slučaj ukazala i Svetska banka u pismu koje je uputila premijeru Vojislavu Koštunici, direktoru Agencije i ministru finansija.

– Pavlović ne razume da će “Sever” zbog nagomilanih obaveza bankrotirati ako se brzo ne privatizuje – poručuje Dinkić. – Ja sam za zakonitu i transparentnu privatizaciju, ali sam protiv toga da se zbog straha od grešaka ne radi ništa, a Pavlović se očito plaši i nema poverenje ni u sebe, ni u svoje saradnike. Mi smo to tolerisali dva-tri meseca, ali je privatizacija potpuno zaustavljena, iako je interesovanje stranih investitora, koji se žale i meni i drugim ministrima da u Agenciji neće ni da razgovaraju s njima, ogromno.

 Potpuno zaustavljena privatizacija s jedne strane povećava socijalne pritiske, a s druge omogućava dalju pljačku i razvlačenje društvene imovine za račun pojedinaca, naglašava ministar finansija, i navodi da je Pavlović zabranio Akcijskom fondu da prodaje na berzi akcije preduzeća iz svog portfelja. Dešavalo se da neko ponudi odličnu cenu za te akcije, ali država, odnosno Agencija, nije reagovala i postoji opasnost da se na taj način sutra državne akcije obezvrede, tako da Pavlović svojim odlukama direktno doprinosi nepravdama, kaže Dinkić, i kao primer navodi fabriku mineralne vode “Vrnjci”. Kupac je znao da država neće reagovati, ponudio je sitnim akcionarima odličnu cenu, a sutra će državi, kao većinski vlasnik, ponuditi nižu cenu, kaže ministar finansija, po čijim je rečima to jedan od osnova za korupciju.

U budžetu „privatizacioni” minus od 268 miliona

Dinkić tvrdi da se u budžet, otkako je postao ministar finansija, od privatizacije slilo tek 617 miliona dinara, ili četiri odsto od 14,4 milijarde dinara, koliko je planirano za čitavu godinu. No, to nije sve, jer je u istom periodu lokalnoj samoupravi i Vojvodini, po osnovu zaostalih dugovanja isplaćeno 885 miliona, pa smo po osnovu privatizacije u stvari imali neto odliv iz državne kase od 268 miliona dinara, što se nikada ranije nije desilo, zaključuje Dinkić, i to navodi kao dodatni razlog za smenu Pavlovića. Komentarišući tvrdnje da “priželjkuje povratak Vlahovićevog modela bezakonja i korupcije u privatizaciji”, Dinkić kaže da je Agencija, dok su je vodili Vladimir Čupić i Mirko Cvetković, radila neuporedivo bolje nego sada, kada je na njenom čelu Pavlović.

– Agenciju ne treba da vode političari, već tehnokrate, ljudi koji znaju svoj posao – ističe Dinkić. – Nemam ništa lično protiv Pavlovića, ali on jednostavno ne zna svoj posao.

Dinkić želi povratak na bezakonje i korupciju u privatizaciji

Pavlović, čiju je smenu zatražio ministar finansija uveren da će ostati na svom mestu i tvrdi da je razrešio „nesporazume” i sa Svetskom bankom

Direktor Agencije za privatizaciju Branko Pavlović optužio je juče srpskog ministra finansija Mlađana Dinkića, koji je dan ranije izjavio da bi trebalo promeniti prvog čoveka Agencije za privatizaciju, da “priželjkuje da se vratimo na Vlahovićev sistem bezakonja i korupcije u privatizaciji”.

- Dinkić ne može nikako da prihvati da smo za dva meseca izblokirali sve bogataše i moćnike u ovoj zemlji i niko od njih ne može više ništa da “zaveže” i da mu neka kupovina bude nameštena – rekao je Pavlović novinarima posle sednice Odbora za privatizaciju u Skupštini Srbije, naglasivši da će odluku o njegovoj sudbini doneti Vlada Srbije i izrazio uverenje da će ostati na čelu Agencije. – Siguran sam da je to što Dinkić govori da me treba smeniti samo njegovo lično mišljenje i da nije stav ni Vlade, ni premijera Vojislava Koštunice. Ako neko od Dinkićevih izjava može imati koristi, onda su to samo predstavnici SRS-a, koji govore o rušenju Vlade ove godine i prevremenim izborima. Stvar je u tome što i Dinkić i oni, kojima je sada blokirano 100 miliona evra raznoraznih nelegalnih interesa, znaju da ćemo mi, ako do kraja godine ostanemo u Agenciji, pokazati da može da se radi i pošteno i dobro. Time što govori da sve mora hitno da se proda Dinkić šalje poruku: »ljudi, biće to u bescenje, samo dođite da se dogovorimo. Neće biti u bescenje, radićemo normalno i pokazaćemo da možemo i takvim radom da ispunimo sve obaveze, kako prema Svetskoj banci i MMF-u, tako i prema budžetu ove zemlje.

Komentarišući zabrinutost Svetske banke što je poslednjih meseci došlo do “očiglednog zastoja i donekle nazadnog toka programa privatizacije u Srbiji”, on navodi da je u prvom polugođu objavljeno samo sedam tendera.

– Tu je zaista došlo do zastoja, ali to nema veze s ovom Vladom Srbije i menadžmentom Agencije, već je posledica toga što poslednjih šest meseci 2003. nije rađeno kako treba – naglašava Pavlović. – Novo rukovodstvo Agencije će, naime, tek 15. jula biti u mogućnosti ne da raspiše tender, nego da izabere konsultanta, jer procedura za to traje tri meseca, a toliko još nije prošlo otkako sam izabran za direktora Agencije. Do kraja godine ubrzaćemo privatizaciju i raspisati 24 tendera, tako da ćemo sa sedam već objavljenih doći do proseka iz 2002. i 2003. To su i u Svetskoj banci shvatili i više nemaju tu vrstu zamerki.

Branko Pavlović kaže da je proteklih dana telefonom razgovorao s Goldbergom i Pankovom, glavnim osobama Svetske banke zaduženim za privatizaciju u Srbiji, da su razrešene sve dileme, jer se ispostavilo da je prepiska između Svetske banke i Agencije “manje-više posledica nesporazuma i o tome sam odmah obavestio premijera Vojislava Koštunicu i potpredsednika Vlade Miroljuba Labusa”. Pavlović je najavio da će se do kraja nedelje sastati s predstavnicima Svetske banke, razgovarati o planu Agencije za ovu godinu, poboljšanju međusobne komunikacije i analizirati rad konsultanata.

Tehnička pomoć Svetske banke neće biti dovedena u pitanje i o opasnostima takve vrste nema ni govora, tvrdi on, uz napomenu da je veoma čudno što je došlo do takve prepiske i što je to pismo dospelo do medija, “zato što je neprirodno da se Svetska banka uvlači u našu političku priču”. Pavlović je istakao da Svetskoj banci nije dostavljen kvartalni izveštaj za period april-jun, jer se on tek priprema i to će biti dobra osnova za nastavak razgovora sa Svetskom bankom, koja ima dva stalno zaposlena predstavnika u Agenciji, koji dnevno učestvuju u svim tenderima, pa i za subotički “Sever” i Livnicu u Kikindi.

„Kao da je nekome nešto obećao”

Na primedbu da je Svetska banka u pismu zamerila Agenciji što je poništila tender za “Sever”, Pavlović je istakao da je rezultat najnovijih razgovora da su i predstavnici te međunarodne institucije, kada su razmotrili celu stvar i videli o čemu se tu radi, saglasni da se dosadašnji konsultant za prodaju subotičkog preduzeća “skine” s tog slučaja. Pavlović je optužio Dinkića da “bi hteo da bude prodavac ’Severa’ za 315.000 evra, a očajno loše urađena tenderska dokumentacija nije bila osnov da se ulazi u direktne pregovore sa zainteresovanim kupcem”.

- Ne znam, ali Dinkić se ponaša kao da je nekome nešto obećao, pa sad ne zna kako da to ispuni – rekao je Pavlović. – Zanimljivo je pitati ministra finansija što se sekira što je poništen tender od kojeg je u budžet trebalo da se slije samo 315.000 evra. Pa šta je tu dramatično za budžet?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: