Kraj... Živci su izgubljeni; "Orban je pod žabljom gu**com"

Ima jedna mađarska izreka za situaciju u kojoj stvari ne idu dobro: "To je pod du**tom žabe". A stvari sigurno neće ići dobro za Mađarsku, piše Politiko.

Izvor: index.hr, Politiko

Petak, 26.01.2024.

10:06

Kraj... Živci su izgubljeni;
Foto: Profimedia

Kako navodi taj briselski portal, neće biti dobro ako sledeće sedmice Mađarska na sastanku evropskih čelnika pokuša da spreči odobrenje ključne pomoći od 50 milijardi evra Ukrajini u trenucima dok ta zemlja ulazi u treću godinu rata s Rusijom.

Nakon godina strpljivog pristupa mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, ovaj put evropske diplomate daju signale da "nuklearna opcija" izbacivanja Budimpešte iz procesa glasanja u EU, više nije nezamisliva ako ugrožava sigurnost Ukrajine, piše dalje Politiko, pa dodaje:

"Kad bi EU iskoristila takozvani član 7, najozbiljniju političku sankciju zemlji članici koja uključuje suspendovanje njenog prava glasa o odlukama u EU, Orban bi se zaista našao pod žabljom gu**com."

Pet evropskih zvaničnika i diplomata reklo je Politiku da su ostale zemlje u bloku spremne da preduzmu drastičan korak protiv Budimpešte, što bi bio istorijski potez.

"Ako Orban zaista ponovo blokira sporazum o budžetu i 50 milijardi evra za Ukrajinu na samitu u februaru, korišćenje člana 7. za oduzimanje prava glasa Mađarskoj moglo bi postati stvarna opcija", rekao je jedan diplomata EU za Politiko.

S druge strane, neke zemlje srednje i istočne Evrope boje se pozivanja na član 7, reklo je nekoliko diplomata, jer se brinu da bi se u budućnosti mogle suočiti sa sličnim nadzorom nad pitanjima vladavine prava kod njih.

Posebno je “problematičan” novi slovački premijer Robert Fico, pa je nejasno hoće li na kraju biti lojalan Orbanu ili ostatku bloka.

Takođe, postoji rizik od reakcije u samoj Mađarskoj. Suspenzija prava glasa Mađarske "još bi više udaljila Mađarsku od EU", rekao je Peter Kreko, direktor Instituta za politički kapital sa sedištem u Budimpešti.

Politiko pak navodi da će sve do samita čelnika Unije, zakazanog za sledeći četvrtka, zvaničnici EU i Evropske komisije pokušavati da urazume Orbana, umesto da ga dodatno udalje pretnjom upotrebe člana 7.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: