Nedelja, 21.01.2024.

17:27

1.000 ranjenih u Gazi lečeno u francuskoj bolnici-brodu

Oko 1.000 ljudi koji su ranjeni u Pojasu Gaze lečeno je u francuskoj bolnici-brodu koji je usidren u blizini egipatske obale, rekao je kapetan Aleksandar Blons.

Izvor: Tanjug

1.000 ranjenih u Gazi lečeno u francuskoj bolnici-brodu
Foto: Profimedia

Blons je istakao da brod pruža zdravstvenu negu povređenima u Gazi jer je zdravstveni sistem u toj palestinskoj enklavi doživeo kolaps zbog izraelskih napada, preneo je Rojters.

Blons je precizirao da je gotovo 120 povređenih hospitalizovano na brodu, a da je na stotine drugih lečeno ambulantno, uključujući i psihijatrijske probleme.

"Diksmud", francuski nosač helikoptera, usidren je od novembra u egipatskoj luci Al-Ariš na oko 50 kilometara zapadno od Pojasa Gaze.

Plovilo je opremljeno bolničkim krevetima i operacionim salama i ima 70 medicinskih radnika.

Više od 25.000 Palestinaca ubijeno je od 7. oktobra u Pojasu Gaze u izraelskim napadima, a na hiljade je ranjeno, prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi koje vodi Hamas.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da većina od 36 bolnica u Pojasu Gaze ne funkcioniše, a da preostale rade daleko ispod kapaciteta.

Izrael je ciljao najveće bolnice u Gazi, navodeći da se ispod njih nalaze tuneli Hamasa, što ta palestinska militantna grupa poriče. Italija je poslala u decembru sličnu bolnicu-brod na egipatsku obalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: