Utorak, 12.12.2023.

18:01

SAD uvode novu seriju sankcija protiv Rusije

SAD su novu seriju sankcija protiv ruske "ratne mašinerije" najavile danas kada je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u Vašingtonu.

Izvor: Tanjug

SAD uvode novu seriju sankcija protiv Rusije
EPA-EFE/WILL OLIVER

Sankcije se odnose na oko 150 osoba i pravnih lica za koje se sumnja da snabdevaju ili finansiraju rusku vojnu industriju tookom rata u Ukrajini i pomažu izbegavanje sankcija uvedenih od početka ruske invazije Ukrajine u februaru 2022. godine.

"Kremlj je postepeno Rusiju pretvorio u ratnu privredu, u Putinovu ratnu mašineriju koja ne može da preživi samo s domaćom proizvodnjom", rekla je američka ministarka finansija Dženet Jelen u saopštenju.

Jelen je ocenila da američke sankcije stežu obruč oko snabdevača i trećih zemalja koje Rusiju snabdevaju dobrima preko joj potrebnih da razvija i održi svoj vojno-industrijski kompleks.

Američki Stejt department danas u odvojenom saopštenju objavio da uvodi sankcije protiv 100 osoba i pravnih lica.

Vašington sankcioniše osobe i pravna lica u Kini, Rusiji, Hongkongu i Pakistanu "umešana u proizvodnju i snabdevanje kineskim oružjem i tehnologijom", navelo je američko ministarstvo finansija.

Konkretno su pomenuti državljanin Kine Hu Sjaosun i njegova vojna kompanija "Džarvis HK Co" i mreža saradnika.

Sankcije uključuju zamrzavanje imovine koje bi moguće posedovale osobe i firme na meti američkih sankcija, kao i zabranu svakoj američkoj osobi ili firmi da posluje sa sankcionisanim osobama, pod pretnjom da i same budu sankcionisane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: