Bajden: Krah

Odbijanje Kongresa da podrži izdvajanje sredstava koje je administracija Bajdena tražila za Ukrajinu bilo bi potpuna ludost, izjavio američki predsednik.

Izvor: B92

Sreda, 06.12.2023.

08:40

Bajden: Krah
Tanjug/AP Photo/Stephanie Scarbrough

“Krah po pitanju podrške Ukrajini – to je apsolutna ludost. To je protiv interesa SAD. To nije u redu“, rekao je Džozef Bajden, a prenosi pres služba Bele kuće.

Američki lider uveren je da će pomoć na kraju biti odobrena i dodao da je na tu temu razgovarao sa nekim članovima Kongresa.

Prethodno je ministar finansija Dženet Jelen izjavila da je situacija po pitanju pomoći Kijevu užasna.

Prema njenim rečima, ukoliko Vašington ne izdvoji nova sredstva za Kijev onda će odgovornost za poraz Ukrajine pasti na SAD.

U utorak su republikanski senatori napustili brifing o pomoći Ukrajini i Izraelu, jer nisu dobili odgovor demokrata na svoje predloge. Učešće na događaju u poslednjem trenutku takođe je otkazao predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Američki predsednik Džozef Bajden ranije je zatražio od Kongresa 106 milijardi dolara za pomoć Izraelu i Ukrajini, ali nije dobio nedvosmislenu podršku.

Predstavnički dom, u kojem većinu imaju republikanci, glasao je za podršku Tel Avivu, ali je Senat, koji je pod kontrolom demokrata, blokirao inicijativu. Bajden je izjavio da neće potpisati nacrt zakona o dodeli pomoći Izraelu bez Ukrajine ako Kongres odobri takav dokument, dok republikanci u Predstavničkom domu insistiraju na odvojenom razmatranju podrške Kijevu.

Ukoliko Kongres sada ne uspe da se dogovori o pomoći Ukrajini, to će se dogoditi nakon praznika koji počinju 14. decembra za kongresmene i 15. decembra za senatore. Predstavnički dom nastaviće sa radom 9. januara, a Senat 8. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: