Pucnjava na granici: Počinje treći rat?

U razmeni vatre između vojnika Indije i Pakistana na granici dve zemlje u spornom regionu Kašmira poginuo je jedan indijski graničar.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.11.2023.

11:08

Pucnjava na granici: Počinje treći rat?
EPA-EFE/JAGADEESH NV

To su danas saopštili lokalni zvaničnici.

Vlasti dela Kašmira pod indijskom kontrolom rekle su da su pakistanski vojnici u sredu ispalili vatru iz minobacača i mitraljeza na pogranični punkt u južnoj oblasti Džamu, navodeći da napad nije bio provociran.

Indijske pogranične bezbednosne snage navode u saopštenju da su njihovi vojnici uzvratili vatru i da je jedan njihov pripadnik poginuo tokom napada.

Sukobi su prestali u četvrtak rano izjutra.

Nije bilo nikakvog saopštenja pakistanske strane.

Obe strane često optužujuju jedna drugu za izazivanje pograničnih sukoba u regionu Kašmira, na koji obe strane polažu pravo.

Indija i Pakistan su od sticanja nezavisnosti 1947. godine imali dva rata zbog svojih pretenzija na region. U delu Kašmira koji kontroliše Indija militanti se bore protiv indijske vladavine od 1989. godine. Dve zemlje su se 2003. godine dogovorile o prekidu vatre, koji se uglavnom poštuje, uprkos čestim sukobima.

Sporna granica dveju zemalja koje poseduju nuklearno naoružanje uključuje područje dugo 740 kilometara u Himalajima, nazvano linija kontrole, koje čuvaju njihove vojske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

6 h

Podeli: