Subota, 28.10.2023.

08:55

Američki ekspert: Ukrajina strada krivicom Amerike

Ukrajina sada strada krivicom SAD koja nastoji da proširi NATO i svoju sferu uticaja, rekao je američki profesor Kolumbijskog univerziteta Džefri Saks.

Izvor: Sputnjik

Američki ekspert: Ukrajina strada krivicom Amerike
Foto: Profimedia

Kako je naveo, koren današnjeg konflikta u Ukrajini jeste u trenutku kada su SAD, posle raspada SSSR, odlučile da proguraju ideju o širenju NATO i sistematski je realizovali.

Bivši američki predsednik Džordž Buš je 2008. godine prešao rusku „crvenu liniju“, obećavši da će na ovaj ili onaj način Gruzija i Ukrajina ući u NATO, pri čemu su evropski lideri znali tada da je to veoma opasan korak.

"To se pokazalo kao pogubno za obe države. Kao što je govorio Henri Kisindžer: ‘Možda je opasno biti neprijatelj Amerike, ali biti joj prijatelj to je fatalno’. To je ukrajinski slučaj: država strada sada krivicom SAD zbog težnje za neostvarivim ciljem – članstvom u NATO," rekao je Saks u video-obraćanju.

Saks je doda da Ukrajina sada na frontu doživljava krah zbog nečega što nikada neće ostvariti i što Rusija neće dopustiti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: